Tgrt Haber

Evinde cam balkon olanlara kötü haber! Yargıtay emsal kararını açıkladı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Kamu Son Haber
25 Aralık 2023 09:55 - Güncelleme : 25 Aralık 2023 10:18
Evinde cam balkon olanlara kötü haber! Yargıtay emsal kararını açıkladı

Yargıtay’dan cam balkon yaptıran ev sahiplerini zor duruma düşürecek bir karar çıktı. Emsal niteliğindeki karar ile balkon yapımında apartman sakinlerinden izin alınması gerekli hale geldi. Cezası ise günümüz şartlarında cep yakacak cinsten!..

Yargıtay​, evini genişletmek amacıyla balkonu mutfğa ya da odalardan birine katan milyonlarca kişiyi ilgilendiren önemkli bir karara imza attı. Karara göre bundan böyle cam balkon yaptırmak isteyen ev sahipleri, öncelikle bina sakinlerinin iznini almak durumunda olacak. Daha önce izin​ almadan bu işlemi yaptıranlar ise cam balkonu söktürüp evini eski kaline getirmek durumunda.  

PANDEMİ DÖNEMİNDE YAYGINLAŞTI

Kamu Son Haber'in aktardığı bilgilere göre, özellikle koronavirüs salgını döneminde uzun süre evde karantinada kalan kişiler cam balkon kapatma işlemini tercih ederek pek çok kişi evine cam balkon yaptırdı. Cam balkonlar bazı binalarda komşular arasında sorunlar yaşanmasına neden olurken şikayet konusu oldu.

Nitekim binaların balkonları dış cepheden pay alması nedeni ile diğer odalardan farklı olarak kabul edilmekte olup binanın ortak alanları arasında bulunuyor. Bu nedenle balkonlarda tadilat ve değişimlerde mutlaka apartmandaki kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izninin alınması gerekiyor. Bu iznin alınmaması durumunda ise cam balkon kaçak yapı olarak tanımlanıyor.

EMSAL KARAR ÇIKTI

Emsal kararın çıktığı dava Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nde görüldü. Karar metnine göre, komşusunun projeye ayktırı şekilde  cam balkon yaptırdığını iddia eden bir şahın, balkonun eski hale getirilmesi talebiyle dava açtı. Ancak mahkeme davanın reddine karar verdi.

Bunun üzerine konu Yargıtay'a taşındı. Dosyayı inceleyen Yargıtay heyeti, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19.maddesinin birinci fıkrasını dikkate aldı. Yargıtay kararında, söz konusu maddeye dayanarak kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecbur oldukları belirtildi. Ayrıca maddenin ikinci fıkrasına dayanılarak, kat maliklerinden birinin bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yapamayacağı belirtildi.

BALKON İLE MUTFAĞI BİRLEŞTİRDİ

Kararda davalının mutfakla balkon arasındaki kapı, pencere ve duvarını kaldırarak balkonu mutfakla birleştirildiği, balkonu PVC malzemeyle kapattığı belirtildi. Bilirkişinin yerinde saptadığı sistemin, Yargıtay uygulamalarında da kabul edildiği gibi sabit eser niteliğinde olup bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan yapılamayacağına dikkat çekildi.

Balkonu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte olmasının, tek parçadan ya da birkaç parçadan oluşmasının, bina statiğini etkilememesinin, çevreye zarar vermemesinin sonucu değiştirmeyeceği vurgulandı.

 

Kaynak: Kamu Son Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...