Tgrt Haber

Fatih'in eseri Türkiye'nin ilk 'yaşayan kalesi' olacak

20 Ekim 2017 12:34
Fatih'in eseri Türkiye'nin ilk 'yaşayan kalesi' olacak

Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un kuşatılması sırasında, Papalık Donanması'nın Doğu Roma İmparatorluğuna yardım etmesini önlemek amacıyla 1452'de yaptırılan ve 2011'de başlayan restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen Kilitbahir Kalesi, Türkiye'nin yaşayan ilk kalesi olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, kuş bakışı görüntüsü üç  yapraklı yonca şeklindeki 7 katlı kalede 6 yıl önce başlatılan restorasyon  çalışmalarında sona gelindi. Düzgün kesme taşlar ve yığma moloz ile şekillendirilen, 120 günde inşa  edilen 565 yıllık Kilitbahir Kalesi'nde, restorasyon çerçevesinde çevre  düzenlemesi, müzecilik ve diğer alanlarda aslına uygun yenileme yapıldı.Yapının iç bölümündeki yürüyüş yolları yeniden düzenlendi, kale  içindeki gündelik yaşam ve askerlerin boğazdaki savunma anları, heykeller ve  maket toplarla tasvir edildi. Kilitbahir Kalesi'nin içine bu kapsamda, hiperrealist silikon ve  balmumundan yapılan 8 heykel, "Yektir Allah" şeklinde seslendirme özelliği  bulunan poliüretandan 5 heykel ile aynı malzemeden yapılan 2 topbaşı heykel  yerleştirildi.

Kalenin en yüksek yapılarından olan Sarı Kule'ye ise 1914 ve 1918  yıllarındaki Çanakkale Boğazı ve tarihi yarımadayı anlatan harita konuldu.

"NE KADAR TARİHİ YAPI VARSA AYAĞA KALDIRMAK İSTİYORUZ"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan  Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restorasyon  çalışmaları tamamlanan kalenin peyzaj düzenlemelerinin de bitirilmesinin ardından  açılacağını söyledi.

Kilitbahir Kalesi'nin, Fatih Sultan Mehmet'in göz bebeği kalelerinden biri olduğunu vurgulayan Kaşdemir, şöyle konuştu:

"Tarihi alanda ne kadar tarihi yapı varsa ayağa kaldırmak istiyoruz.  Bu kapsamdaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Eceabat ilçemize bağlı  Kilitbahir köyünde yer alan Fatih Sultan Mehmet döneminde boğazın en stratejik  noktasına inşa edilen Kilitbahir Kalesi'nde uzun zamandan beri restorasyon  çalışması yapılıyordu. Çok  yakın bir zamanda bitirilerek açılışı  gerçekleştirilecek kale, içi boş olan bir kale olmayacak. Kilitbahir Kalesi,  Türkiye'nin ilk yaşayan kalesi olacak. Kale hayatında gündelik olarak neler  yaşanıyor ise onları burada adeta yeniden canlandıracağız. Umut ediyorum ki  birkaç ay içerisinde çevre düzenlemeleri de tamamen bitmiş ve uygun görülecek bir  tarihte resmi açılışı yapılmış olacak."

"KALEDEKİ ÇALIŞMALARIN YÜZDE 99'U TAMAMLANDI"

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Restorasyon ve  Yapım İşleri Grup Başkanı Gökhan Gümüşdağ da Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel  Müdürlüğüyle yapılan protokol çerçevesinde kalenin müzecilik anlayışına uygun  şekilde teşhir ve tanzimine uygun yapılmak üzere çalışmalara başlandığını  belirtti.

Kale ve müzedeki çalışmalar sırasında İskender Pala ve Prof. Dr. İdris  Bostan ile birlikte, Osmanlı kalesi, kale hayatı, Osmanlı'da kale yaşamı gibi  konularda bir çalışma yaptıklarını anlatan Gümüşdağ, şöyle devam etti:

"Kaledeki çalışmaların yüzde 99'u tamamlandı. Geçici kabul işlemleri  devam ediyor. En kısa sürede kalemizi vatandaşlarımızın ziyaretine açacağız.  Gerek kalenin mimari planı gerekse konumu açısından dünyada tek bir örnek olan  Kilitbahir Kalesi'ne yakışır teşhir tanzim projesi hazırlanmış olup yine dünyada  bir örneği olmayan Osmanlı'da kale hayatı, Osmanlı'da sosyal yaşamı anlatan  teşhir ve tanzim projelerimiz uygulamaya geçirilmiştir. Kilitbahir kalesinin  mimari bölümlerinde Sarı Kule diye tabir ettiğimiz  Kanuni Sultan Süleyman  döneminde  yapılan kulenin içerisinde Osmanlı kalesinin genel tanımları  anlatılıyor. Gelen ziyaretçilerimiz Osmanlı'da kale nedir, kale yapısı ne için  yapılmıştır gibi teknik bilgiler ve görsel bilgilere ulaşacaklar."

Gümüşdağ, kalenin avlu kısımlarında yapısal dönemi yansıtan  kalıntıları bilgilendirici birimler yerleştirildiğini, iç avlu kısmında Piri  Reis'i anlatan bir bölüm bulunduğunu, 8 kattan oluşan orta kulede ise  Osmanlı'daki sosyal, ticari ve savaş hayatını içeren görseller ve  canlandırmaların yer alacağını kaydetti.

"KALE NEREDEYSE HİÇ BOZULMADAN GÜNÜMÜZE ULAŞMIŞ"

Harp tarihi araştırmacısı Gürsel Akıngüç de Fatih Sultan Mehmet'in  Çanakkale Boğazı'nın karşılıklı iki yakasına yaptırdığı kalelerden biri olan  Kilitbahir Kalesi'nin eski isminin, denizin kilidi anlamına gelen "Kilid-ül  Bahir" olduğunu hatırlattı.

Akıngüç, bu kalelerin yapımındaki en önemli nedenin İstanbul'un  kuşatılması sırasında yaşanan bir olaydan kaynaklandığını ifade ederek, şöyle  konuştu:

"Kuşatma sırasında Papalık Donanması'nın gönderdiği yardım filosu  Çanakkale Boğazı'nda hiçbir direnişle karşılaşmadan çok rahatlıkla İstanbul  önlerine kadar geliyor. O zamanki Osmanlı donanmasındaki gemilerin nitelikleri bu  filo ile boy ölçüşebilecek düzeyde olmadığından, bu gemiler rahatlıkla Haliç'e  girip Doğu Roma'ya yardımı ulaştırıyorlar. Bu olayın akabinde Çanakkale Boğazı'na  da ilave bir savunma tedbirleri alınması gerektiği ortaya çıkıyor. İşte bu gerek  doğrultusunda Fatih Sultan Mehmet Kilitbahir ve Çimenlik kalelerini buraya  yaptırıyor. Denizin kilidi anlamındaki kalenin daha önceki garavürlerden  gördüğümüz kadarıyla bugün sahil kesiminde yer almayan bir sur duvarının daha  olduğunu görüyoruz. Onun dışında kale bütünüyle yapıldığı gibi günümüze ulaşmış.  Kanuni Sultan Süleyman döneminde bazı ilave dış surlar yaptırılmış. Bugün bir de  herkesin bildiği kalenin güney bölümünde yer alan Sarı Kule ismiyle anılan büyük  kule ilave edilmiştir."

Gürsel Akıngüç, topçuluğun geliştiği 17. yüzyıla kadar savunma  mimarisi açısından önemini koruyan Kilitbahir Kalesi'nin mimari üslup açısından  da dünyada pek benzeri olmayan bir savunma yapısı olduğunu sözlerine ekledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...