Tgrt Haber

Fenomenlerin arkasında sürpriz isim... Ünlü avukattan dikkat çeken çıkış: Mağdur şüpheli olabilirler

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
16 Kasım 2023 14:11 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 14:52

Gösterişli hayatlarıyla öne çıkan, içlerinde Polat çifti, Candan kardeşler gibi isimlerin yer aldığı sosyal medya fenomenlerinin ne kadar hapis ve para cezası alacağı merak konusu. TGRT Haber’de avukat Avukat Sedef Selçuk, “Dosyada sürpriz isimler görebiliriz. Sosyal medya fenomenleri mağdur şüpheli olabilir” dedi. İşte fenomenlerin alabilecekleri cezalar...

Akşam yemeğinde yer alan fenomenlerin çoğu inceleniyor.

Sıfırdan gelip, bir kaç yıl içinde gösterişli hayatlara kavuştular. Işıltılı yaşamlarını milyonlarla paylaştılar. Tüm bunları yaparken emniyet güçlerinin takibinde olduklarının farkına bile varmadılar. Önce Engin ve Dilan Polat tutuklandı. Ardından da Bahar ve Nihal Candan kardeşler gözaltına alındı. Sazan Sarmalı adı verilen operasyon sonucunda tutuklanan Onur Apaydın örgüt lideri olmakla suçlanıyor. Öte yandan gündem olan 600 fenomen daha yapılan benzer şikayetler üzerine incelemeye alındı. TGRT Haber’de Avukat Sedef Selçuk, örgütün arka planında sürpriz bir ismin ortaya çıkabileceğini kaydederek “İlerleyen dönemde fenomenler mağdur şüpheli de olabilir” dedi.   

SÜRPRİZ İSİMLER ORTAYA ÇIKABİLİR! FENOMENLER MAĞDUR ŞÜPHELİ OLABİLİR 

“Davada ileriki dönemlerde sürprizlerle karşılaşacağız” diyen Sedef Selçuk, “Olay öyle değil de böyleymiş gibi bir açıklama olabilir” ifadelerini kullanarak şunları söyledi: “Pek çok fenomenin aynı yöntemle büyüdüğünü görüyoruz. Dilan Polat en çok öne çıkandı. Suç dosyaları aynı olacak. Suç ve delilleri karartma ve kaçma şüphesi varsa tutuklama emri verilir, tedbir gereği tutuklandılar. Savcılık tüm delillere ulaşır ve yurt dışı yasağı gelince tahliyesine karar verebilir. Ben dosyanın geneline bakıldığında, fenomenlerin geneline bakıldığında, illegal bir faaliyeti legal bir faaliyete çevirmek gibi bir durumları var. Burada hangi suçlar işlendi? Rüşvet, tehdit, kaçakçılık mı?"

Selçuk, mahkemede soru işaretleri devam ederse tutuklamaların da devam edeceğini kaydederek "Sürprizlerle karşılaşabiliriz. Fenomenlerin yanı sıra mali müşavir de vardı. Bir kişi birden fazla kişiye şirket açtırmış ve bir kişi için işlemler yapılmış. İşin sonunda Dilan Polat ve şüpheliler mağdur sanık da olabilir. Örgüt lideri sürpriz bir isim olabilir. Mağdur olmak suç olduğunu bilmemiş olmayı gerekir, suç değil bu diyebileceği bir durum varsa mağdur şüpheli olabilirsiniz. Her şey hukuka uygun olup hukukun açıklarından yararlanarak yapılan bir durum olabilir. Bu durumda insanlar bunu kanıksayabiliyor” dedi.  

Polat çifti tutuklandı

DOLANDIRICILIĞIN NİTELİĞİNE GÖRE CEZA 

Candan kardeşlerin kasa olduğunun iddia edildiğine dikkat çeken Sedef Selçuk, “Örgüt lideri olsam bu kardeşleri kasa yapmam ancak bunlara müşteri getir derim. Bu kişiler bu eylemi yerine getirdiğini düşünüyorum. Örgüt lideri Onur Apaydın ve Emir Koç. Burada bahsedilen eylem dolandırıcılık eylemi. TCK’de basit dolandırıcılıkta 1 ila 5 yıl arasında ceza vardır, nitelikli dolandırıcılıkta 10 yıla kadar ceza artabilir. Bazı şartlarda ceza bir katı daha artabilir. Hapis cezasının yanında 5.000 gün adli para cezası alabilirsiniz, bu bazı zamanlarda suçtan elde edilen gelirin iki katından daha fazla olabilir. Eylem ve şekli önemli. Bir gazetede 100 mağdur olduğu, savcılık mütalaasından 300 yıla kadar hapis cezası istendiği yazıyor” ifadelerini kullandı. 

POLATLAR NE KADAR CEZA ALACAK? 

Selçuk, “Suçları 3 başlıkta toplayabiliriz” diyerek şunları söyledi: “Kara paranın elde edildiği suç, illegalleştirmeye yönelik suç. Buradaki suç 14 yıla kadardır. Bir de vergi zararı var. Burada hem maddi hem de cezai yaptırım vardır. Toplamda 20 yıla kadar ceza ve uğranan zararın 3 katı kadar mal varlıklarına el konabilir.”
 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...