Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında yakalama kararı
Yasadışı dinleme soruşturması kapsamında Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında yakalama kararı çıkartıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok ismin görüşmelerinin yasadışı kaydedilmesine ilişkin Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Paralel yapı iddialarına ilişkin yürütülen “Yasadışı Dinleme ve Casusluk” soruşturmasında aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 26 polis ’’yasa dışı dinleme, casusluk, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’’ suçlarından tutuklanmıştı. 100’e yakın polis hakkında yürütülen soruşturmanın fezlekesinde 1 numaralı şüpheli olarak Fethullah Gülen 2 numaralı şüpheli olarak ise Emre Uslu yer almıştı. İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan dün Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında yakalama kararı çıkarılması için mahkemeye başvurdu.
Mahkemeye başvuran Başsavcı vekili İrfan Fidan’ın, ’Silahlı Terör Örgütü Kurma ve Yönetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme’ suçlarından Gülen ve Uslu hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istedi.
Talebi değerlendiren İstanbul 3.Sulh Ceza Hakimliği, bu gerekçelerle şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkardı.
İKİNCİ KEZ YAKALAMA
Bu kararla birlikte Fethullah Gülen hakkında 2. kez yakalama kararı çıkmış oldu. Gülen hakkında daha önce de Tahşiye operasyonu kapsamında da yakalama kararı çıkartılmıştı.
“CUMHURBAŞKANINI VE BAŞBAKAN DAHİL 101 KİŞİNİN SES KAYDI BULUNMUŞTU”
Selam Tevhid (Kudüs Ordusu) soruşturmasını yürüten İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli 76 polis, 22 Temmuz’da gözaltına alınmıştı. Aralarında dönemin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de bulunduğu 16 polis şefi tutuklanmış, 4 kişiye yurtdışına çıkış yasağı koyulmuş, 56 kişi ise ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Yapılan incelemede eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ‘Emin’ kod adıyla dinlendiği, dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon görüşmelerinin de tape haline getirildiği tespit edilmişti.
Bu soruşturmanın devamında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Selam Tevhid soruşturmasının yürütüldüğü birimdeki bilgisayar, hard disk ve dosyaların incelenmesi talimatını verdi. Soruşturma kapsamında incelenen 1000 GB kapasiteli W1D2FHSF ve W1D2FJB4 seri numaralı hard disklerin içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da aralarında bulunduğu 101 kişinin ses kaydı bulunmuştu. Ses kayıtlarının 2010-2013 yıllarına ait olduğu, bürokrat, büyükelçi, vb kişilerin telefon görüşmelerinin imha edilmeyerek depolandığı tespit edildi. Bunun üzerine başlatılan operasyonlarda 21 polis gözaltına alındı. Sorgulamalarının ardından mahkemeye çıkartılan 21 kişiden 17 kişi tutuklandı.