'FETÖ baroyu da ele geçirmeye çalıştı'
İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, 2008-2010'da FETÖ'nün baroyu da ele geçirmeye çalıştığını söyledi.
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, avukatların ideolojik, siyasal düşüncelerine bakmadıklarını, müvekkilleriyle değerlendirmediklerini belirterek, "Ancak cemaat 2008-2010'da baroyu da ele geçirmeye çalıştı. O dönemde seçimi kazanamadılar. Kazansaydı böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalacaktık." dedi.
Yaklaşık 37 bin avukatın bulunduğu kentte, 7 dönemdir İstanbul Barosu'nu yöneten Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı olarak girdiği seçimde oyların yüzde 54,42'sini alan yeni başkan Durakoğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Durakoğlu, avukatlık sınavının getirilmemesinin önemli bir sorun olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Avukatlık için sınav yapılmasına ilişkin hüküm 2006'da kaldırıldı. Anayasa Mahkemesi de bunun anayasaya aykırı olacağına karar verdi. Hükümete sınavın getirilmesi için süre tanındı. 10 yıldan bu yana sınavla ilgili yeni bir düzenleme yapılmadı. Dünyada da bir tek Türkiye kaldı. 1 yıllık staj süresinin sonunda sınav yaparak avukatlığı hak edip etmediğini ölçümleyemiyoruz. Bu olmayınca herkesin avukat olma hakkı var. Yargıç ve savcı olmak sınava tabiyken avukat için hiçbir sınav yok."
"İstanbul Barosu siyaset yapıyor ama parti siyaseti değil"
Durakoğlu, İstanbul Barosu'nun siyaset yaptığını, ancak bunun parti siyaseti olmadığını ifade etti.
Durakoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Siyaset bu kadar çok hukuk konuşacak ama hukukçular siyaset konuşmayacak. Kimse bunu bizden beklemesin biz konuşacağız konuşmaya devam edeceğiz."
FETÖ yapılanması
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, 2010'dan sonra çok haykırdıklarını, ancak dinlenilmediklerini, şimdi ise HSYK'dakilerin tutuklandığını anlatan Durakoğlu, o dönemde net tavır koyduklarını vurguladı.
Mehmet Durakoğlu, şöyle devam etti:
"Bizzat onların mahkemesine giderek simgesel bir direniş sergiledik. Balyoz davasına gittik 365 kişinin yargılandığı mahkemede sözcü 1 avukat vardı. Girdik 'Yaptığınız yargılama değil' dedik. En güçlü oldukları dönemdi. Hakkımızda soruşturma, dava açtılar. İfadeye gitmedik. İnanılmaz bir savaş verdik cemaate karşı. Kimse daha kumpas dememişti. 15 Temmuz ihtimali dahi konuşulmuyordu. Mücadelede ne kadar haklı olduğumuzu görüyoruz."
FETÖ bağlantısı iddiasıyla 100 avukat gözaltında
Durakoğlu, baro tüzel kişiliği içerisinde cemaatçi olmadığını, ancak böyle düşünen avukat olup olmadığını bilemeyeceğini bildirdi.
FETÖ ile bağlantısı bulunduğu iddiasıyla gözaltında 100'e yakın avukat olduğunu, 30-40'ın da firar ettiğini dile getiren Durakoğlu, "Biz meslektaşlarımızı ideolojik, siyasal düşüncelerine bakmayız. Müvekkilleriyle de değerlendirmeyiz. Müvekkilinin kim olduğuna bakarak da değerlendirme yapmayız. Ancak cemaat 2008-2010'da baroyu da ele geçirmeye çalıştı. O dönemde seçimi kazanamadılar. Kazansaydı böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalacaktık. Onların sızdırmak istedikleri ekip seçimi kazanamadı." dedi.