Tgrt Haber

FETÖ, İhlas'a milyarlarca dolarlık darbe vurdu

08 Ağustos 2016 00:05
FETÖ, İhlas'a milyarlarca dolarlık darbe vurdu

2000'de önce "İhlas Finans batıyor" dedikodusu çıkarıldı. Ardından büyük müşterilere "paranızı çekin" talimatı verildi ve el koyma süreci geldi. İhlas Holding, İhlas Finans'ın borçlarını ödemek için 9 sektördeki güzide şirketlerini yok pahasına elden çıkardı. Devam eden süreçte 15 bin kişi de işinden oldu.

Türkiye'yi bölmek amacıyla 40 yılı aşkın süredir bütün devlet mekanizmalarına sızıp, son olarak da ülkede darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün İhlas Holding'e olan düşmanlığının sebep olduğu kayıpların büyüklüğü yeniden gün yüzüne çıktı. 45 yıl boyunca FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in en yakınındaki isimlerden olan gazeteci Latif Erdoğan'ın "İhlas Finans'ı FETÖ batırdı" ifadesinin ardından açıklama yapan Tasfiye Halindeki İhlas Finans Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Hattatoğlu, İhlas Holding'i batırmaya yönelik dedikodular çıkmadan önce şirketin piyasa değerinin 8 milyar dolara yaklaştığını ifade etti. Hattatoğlu, "İşte onların katlanamadığı, bu hızlı büyümeydi" ifadesini kullandı.
İhlas Finans'a el konulmadan önce sadece İhlas Holding'in piyasa değeri 2.7 milyar dolara (Yaklaşık 8 milyar lira) ulaşırken, yok pahasına elden çıkarılan şirketlerle birlikte bu rakam 8 milyar dolara (20 milyar lira) ulaşıyordu.
Yatırımcılar kaybetti
Tasfiye Halindeki İhlas Finans Kurumu Tasfiye Kurulu Başkanı Avukat İrfan Hattatoğlu, "Şirketin değeri o gün itibarıyla 7-8 milyar dolar seviyesindeydi. Sadece İhlas Motor bünyesinde Kia, Subaru, Citroen gibi üç dev şirket bulunuyordu. Bugün Borsa'da işlem gören bir otomotiv şirketinin 2 distribütörlüğe sahip olduğu, piyasa değerinin de 600-700 milyon lira olduğu düşünüldüğünde, nasıl bir büyüklüğe darbe vurulduğu da anlaşılacaktır. O zaman 8 milyar dolar olan İhlas Holding'in piyasa değeri, İhlas Gazetecilik, İhlas Yayın Holding, İhlas Madencilik, İhlas Ev Aletleri ve diğer şirketleriyle birlikte 92 milyon dolara kadar indi" diye konuştu.
15 bin kişi işinden oldu
"İhlas Finans batıyor" yalanı ile önce büyük hesap sahiplerinin parasını çekmesi sağlanan, ardından 35 şubesinin önüne mudi olmayan yüzlerce insan yığarak algı operasyonu yapan FETÖ'nün sebep olduğu yıkım, sadece şirketlerin yok pahasına elden çıkarılmasıyla sınırlı kalmadı. 15 bin civarında kişi işinden oldu. Nisan 1995'te kurulmasının hemen ardından İslam Kalkınma Bankası'nın yüzde 10 ortak olduğu İhlas Finans, 1996'da halka açıldı. 10 Şubat 2001'de faaliyeti durduruluncaya kadar özel finans sektörünün yüzde 40'a yakınını temsil ederek bu alanın en büyüğü oldu. 5 yıllık faaliyeti boyunca devlete 342 milyon dolar vergi, iştirakçilerine de 532 milyon dolar kâr payı ödeyen İhlas Finans, milyonlarca dolarlık yatırımı da finanse etti.
8 milyar dolardan 92 milyon dolara
2000 yılında İhlas Finans dedikoduları çıkmadan önce, İhlas Holding'in hisse fiyatı 6.8 lira, piyasa değeri ise 2.7 milyar dolar seviyesindeydi. Yok pahasına elden çıkarılan şirketlerle birlikte İhlas Grubu'nun piyasa değeri 8 milyar dolara, yani 20 milyar liraya yaklaşıyordu.
9 farklı sektördeki İhlas şirketleri elden çıkarılmak zorunda kalındı
İhlas Finans, faaliyette olduğu dönemde katılım bankacılığı sektörünün yüzde 40'ına sahipti. FETÖ terör örgütü, yerli ve milli olan İhlas Finans'ı stratejik olarak yok ederek bu sektöre sahip olmayı amaçladı. İhlas Holding ise borçlarını ödemek amacıyla, Acer Bilgisayar, İnternational Hospital, İhlas Kargo, İhlas GYO, İhlas Hayat Sigorta, İhlas Sigorta, İhlas Tarsan, İhlas Motor, Kia Motor, TGRT, Kristal Cola gibi sektörde söz sahibi olan şirketler, ya elden çıkarmak zorunda kaldı, ya da faaliyetleri durduruldu. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...