FETÖ'nün 'himmet' davası yarın başlıyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin dini duyguları istismar ederek topladığı "himmet" paraları ile ilgili soruşturması kapsamında 4'ü tutuklu 12 kişinin yargılanmasına başlanacak.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) dini duyguları istismar ederek topladığı "himmet" paraları ile ilgili soruşturması kapsamında 4'ü tutuklu 12 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın yapılacak.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10.00'da başlayacak duruşmada sanıklar, "silahlı terör örgütüne üye olma", "terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" ve "zimmet" suçlarından yargılanacak.
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Velihattin Eldemir'in yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, sanıkların topladığı paraları Bank Asya üzerinden yurt dışındaki "Gülenist" kuruluşlara transfer ettiklerine yer verildi.
İddianamede, soruşturmanın FETÖ/PDY'nin mağdur ettiği Selahattin Pek isimli vatandaşın şikayeti üzerine başladığı, FETÖ/PDY mensuplarının Pek'i "Mali Şubede dosyan var. Bu dosyadan zarar görmek istemiyorsan cemaate yardım edeceksin" diye tehdit ettiği ve "Babanın adına bir okulda sınıf yaptıracağız" denilerek kendisinden 21 bin lira alındığı belirtildi.
Pek'in yanı sıra 6 kişinin daha aynı şekilde mağdur edildiğine yer verilen iddianamede, sanıkların Ankara'daki bazı işadamlarını onar kişilik gruplarla ABD'nin Los Angeles kentine götürdükleri ve gezi sırasında FETÖ/PDY'nin elebaşı Fetullah Gülen'i ziyaret için Pensilvanya'ya turlar düzenlendikleri kaydedildi.
MASAK raporuna yer verilen iddianamede, sanıkların topladıkları paraları ABD merkezli Texas Gulf Foundation, Brooklyn Amity School, Pinnacle Education Services Inc, Metropolitan Education - Consulting Inc ve The Respect Institute Inc isimli kuruluşlara aktardıkları yer aldı.
"Kutsal hoca payı"
FETÖ/PDY tarafından Türkiye'de toplanan "himmet" paralarının yüzde 10-15'inin "kutsal hoca payı" olarak FETÖ/PDY elebaşı Gülen'e aktarıldığı bildirilen iddianamede, himmet toplanırken paranın bir kısmının Gülen'e verileceğinin hiçbir şekilde himmet veren şahıslara söylenmediği belirtildi.
Pensilvanya'ya gönderilen paranın ne amaçla, ne şekilde kullanıldığının sadece Gülen tarafından bilindiği, bu durumu hiçbir örgüt mensubunun sorgulayamadığı, milyar dolarları bulan paranın şahsi servet olarak el altında tutulduğu kaydedilen iddianamede, paranın örgütün merkezindeki "kutsal-muhterem kabul edilen hocanın" masraflarına ve ABD'de Türkiye aleyhine faaliyet gösteren lobilere ve basın yayın kuruluşlarına aktarıldığı ifade edildi.
Toplanan paraların, yurt dışındaki seçimlerde desteklenen adayın kampanyasına ve birlikte çalıştıkları örgütlere harcandığına işaret edilen iddianamede, "kişinin rızasına dayanmadan ve kişinin özgür iradesi baskı altına alınarak manevi cebir ve zorlama ile abonelik ücreti, kurban bedeli, banka promosyonu ve himmet adıyla para ve mal topladığı, havuzda biriken paranın hayır amacı dışında ticari şirketlere, holdinglere, bankaya aktarıldığı, bu şekliyle himmet olarak toplanan paranın, amacı dışında kullanılmasının haksız, dine, ahlaka ve hukuka aykırı olduğu" değerlendirmesine yer verildi.
İddianamede sanıkların, "sağlanan maddi kaynaklar ile Türkiye'de devletin bütün anayasal kurumlarını, güvenlik birimlerini, mülki ve adli yapısını ele geçirerek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini iş yapamaz hale getirmek, hükümeti düşürmek, meşru hükümete paralel bir devlet yapılanması oluşturmak amacında olan FETÖ/PDY örgütüne maddi kaynak sağlayarak, Terörizmin Finansmanı Kanunu'na muhalefet ettikleri" bildirildi.
3 sanık hakkında yakalama emri bulunuyor
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamenin kabulünün ardından, tüm aramalara rağmen bulunamayan sanıklardan 3'ü hakkında yakalama emri düzenlenmesine karar vermişti. Bu sanıklar henüz yakalanamadı.
Sanıklardan 5'i savcılık sorgusunun ardından çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince serbest bırakılmıştı.