Furkan için açılan tazminat davası reddedildi
Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybeden Furkan Doğan adına açılan manevi tazminat davasının ilk duruşması yapıldı. Duruşmada hakim, davanın reddine karar verdi.
Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybeden Furkan Doğan adına açılan 4 milyon liralık manevi tazminat davasının ilk duruşması yapıldı. Duruşmadan önce Kayseri Adliye binası önünde toplanan grup adına konuşan davanın avukatlarından Uğur Yıldırım, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybeden Furkan Doğan'ın tazminat davası için bugün burada olduklarını söyledi. İsrail'in yaptığı olduğu insanlık katliamına karşı Türkiye'de, dünyanın değişik ülkelerinde ve yerel mahkemelerde İsrail'in peşini bırakmayacaklarını belirten Yıldırım, açtıkları davalarla İsrail'in haksız eylemlerinin cezalandırılmasını sağlayacaklarını ifade etti.
Kayseri İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Şaban Sözduyar ise Mavi Marmara davası ile ilgili avukatların gereğini yapacaklarını belirterek, Türkiye'de ve uluslararası arenada mücadelelerinin devam edeceğini ifade etti. Kayseri 3. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmaya avukatlar ve Kayseri İHH İnsani Yardım Vakfı üyeleri katıldı. Çok kısa süren duruşmada hakim, davanın reddine karar verdi. Uğur Yıldırım, duruşmanın ardından öğle saatlerinde Kayseri İHH İnsani Yardım Derneğinde basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, davanın hakimi Mehmet Mutlu Bartan'ın İsrail'in yargılanamayacağından bahisle davanın reddine karar verdiğini söyledi. Kararın hukuki garabet olduğunu öne süren Yıldırım, şöyle devam etti:
"Verilen karar sonrası, salonda oluşan tepkilere, Hakimin "Giderken bize mi sordunuz" şeklindeki beyanı ise daha vahimdir. Türkiye Cumhuriyeti hukuk sistemi, mağdur olan vatandaşlarının yurt içinde ya da dışında karşılaştığı tüm haksız fiillere karşı hem cezai hem de hukuki dava açma haklarını garanti altına almıştır. Herhangi bir ülkenin, özellikle dünya zalimi İsrail’in yaptığı zulüm karşılıksız kalmamalıdır. Hiçbir mahkeme de dünya zalimi İsrail’in yargılanamayacağı ön kabulü ile davalara bakmamalıdır. Söz konusu karar temyize tabi olup, hukuka ve hakkaniyete aykırı olan kararın Yargıtay’dan bozularak döneceğine inancımız tamdır. Mahkemenin tebligat ve tercüme işlemleri gibi usuli eksikliklerini dahi gidermeden alelacele bu kararı vermesi düşündürücüdür."