Gaün'den Eğitim Desteği ve GAÜN’de 'Göçebe Kelimeler' sergisi
Gaziantep Polis Eğitim Merkezi Müdürü Kemal Özkoç, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ayrıca Gaün'de 'Göçebe Kelimeler' sergisi vardı...
Okulda görevli Komiser Berna Öncü ve GAÜN Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Sönmez ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Biçici’nin de bulunduğu ziyarette Rektör Gür’e görevinde başarı dileğini ileten Gaziantep POMEM Müdürü Kemal Özkoç, 414 öğrencileri bulunduğunu vurgularken, polis adaylarının eğitimi konusunda başta polis mevzuatı olmak üzere çeşitli konularda GAÜN’ün akademik kadrosundan yararlanmak istediklerini belirtti. Özkoç, “Ayrıca, başta siz olmak üzere değerli hocalarımızın konferanslarıyla öğrencilerimizin eğitimine katkıda bulunmanızdan mutlu olacağız” dedi.
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür de, polis teşkilatının Türkiye için öneminin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bir kez daha görüldüğünü belirtirken, “Bu önemli teşkilatımız için üniversite olarak gereken her türlü desteği vermeye hazırız. Hoca desteği ise kadromuzda bulunan tüm hocalarımızla hazırız. Konferans istiyorsanız veririz. Yeter ki, el birliğiyle ülkesini seven, milletine, devletine bağlı polislerimizin yetişmesini sağlayalım” diye konuştu.
GAÜN’de “Göçebe Kelimeler” Sergisi
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Elemanı Bayram Bozhüyük tarafından hazırlanan “Göçebe Kelimeler” adlı Grafik Sergisi GAÜN Cenani Konağı Kültür ve Sanat Merkezinde açıldı.
Serginin açılışında konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Cenani Konağı Kültür ve Sanat Merkezi’nin Gaziantep kültürüne kazandırılış amacının temel nedenlerinden birinin Gaziantep’in kültürel, sanatsal boyutunu, sanata ve sanatçıya vermiş olduğu önemi vurgulamak ve Gaziantep’in sanatçılarının eserlerini burada sergileyip halka sunabilmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bedir, “Yine bu sergilerin birinde burada buluşuyoruz. Bu işe değer verip destekleyerek buraya gelen tüm arkadaşlarıma ve sivil toplum kuruluşu üyelerine teşekkür ediyor, serginin oluşmasında büyük emeği geçen Bayram Bozhüyük’ü tebrik ediyorum” dedi.
Gaziantep’te ilk defa grafik sergisinin açıldığını kaydeden GAÜN Öğretim Elemanı Bayram Bozhüyük, sergide 35 eserin yer aldığını belirtti.
Türkçede kullanılan birçok kelimenin zamanla farklı dillerin etkisinde kalarak değişime uğradığını Arapça, İngilizce, Farsça ya da Fransızcadan dilimize farklı kelimeler girdiğini ifade eden Bozhüyük, “Günümüzde daha çok son yüzyılda teknolojik gelişmeler ve sanayileşmeyle beraber İngilizce ve Fransızca ağırlıklı kelimeler dilimizi istila etmiş durumda. Bazen bunların yerine kullandığımız kelimeler de var, örneğin; Türk Dil Kurumumuz ‘computer’ yerine ‘bilgisayar’ gibi bu konuda güzel bir buluş yapmış. Bazı kelimelerin de gerçekten karşılığı bulunmamakta ve yabancı dildeki kelimeleri kullanmak zorunda kalmaktayız. Dilimizin kullanılmasının ve dilimizin değerini ortaya çıkartmak amacıyla bu serginin adını ‘göçebe kelimeler’ olarak seçtim” diyerek, grafiklerde 1940- 1960’lı yılların Amerikan resim sanatının, modernist dönemin görsel şablonlarını kullanarak oluşturduğu bir sergi olduğunu söyledi.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ise, “Türkçede 900’e yakın at ile ilgili kelime var. Sürat, atla binelim, atla gidelim gibi bunun gibi 900 tane göçebe kelimesi var. Göçebenin Türkçe’de bu kadar yaygın olması ve kullanılmasının sebebi ise; biz tarım toplumu değildik, tarım bize sonra geldi. Biz göçebe bir toplumduk. Anadolu’ya geldikten sonra buralara yerleştik. Türkçede kullandığımız kelimelerin zenginliği bundan olsa gerek. Özellikle göçebe kelimesi ve bizim o göçebe toplumundan atla, savaşla, okla olan ilişkilerimiz, kullandığımız birçok kelimemiz de etki etmiştir.” diyerek, bu konuya vurgu yaptığı için GAÜN Öğretim Elemanı Bayram Bozhüyük’e teşekkür etti.
GAÜN Öğretim Elemanı Bayram Bozhüyük’ün “Kelimeler” adlı Grafik Sergisi, Cenani Konağı Kültür ve Sanat Merkezinde 26 Ocak – 06 Şubat tarihleri arasında gezilebilecek.