Tgrt Haber

Gazi Meclis'te 15 Temmuz töreni: "Karanlığı vatan sevgisiyle aydınlattık"

15 Temmuz 2023 15:41 - Güncelleme : 15 Temmuz 2023 16:10
Gazi Meclis'te 15 Temmuz töreni: "Karanlığı vatan sevgisiyle aydınlattık"

Son dakika: TBMM'de düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma töreninde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Hain darbe girişimini unutmuyoruz, unutmayacağız. 15 Temmuz darbe girişimi ihanet dolu son halkadır" dedi. Yılmaz'ın ardından kürsüye gelen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Hesap edemedikleri şey bu milletin cesareti, kahramanlığıdır. Darbe geleneği çöp tenekesine atılmıştır" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz​ ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş​ TBMM'de düzenlenen 15 TemmuzDemokrasi​ ve Milli Birlik Günü anma törenine katıldı.

Törende ilk olarak söz alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan​'ın selamlarını ileterek, "Hain kalkışmayı durdurmak için hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Demokratik bir ortamda darbeye kalkışanlar milli iradeye karşı olanlardır. Milletimiz karanlığı vatan sevgisiyle aydınlatmıştır. Bütün darbeciler tabiatları gereği gayri millidirler" ifadelerini kullandı.

"MİLLETİN ÜZERİNDE GÜÇ GÖRMEDİK"

15 Temmuz'daki direnişin dünya demokrasi tarihine geçtiğini belirten Yılmaz, "Biz bu dünyada milletin üzerinde güç görmedik diyen Erdoğan'ın onurlu duruşunu bir kez daha hatırlıyoruz. Türkiye Yüzyılı'ndan vazgeçmeyeceğiz diyenler olarak buradayız. Çanakkale, Yenikapı ruhuyla buradayız" diye konuştu.

Bir daha yaşanmaması için hain kalkışmayı unutmayacaklarını ifade eden Yılmaz, 15 Temmuz gecesi meclisimizi terk etmeyen vekillere şükranlarımı sunuyorum. Tüm vatandaşlarımızı TBMM'ye gelerek 15 Temmuz fotoğraf sergisini görmeye özellikle davet ediyorum" dedi.

Kürsüde söz alan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiyenin ne kadar büyük bir badirenin kenarından kurtarıldığını o günleri yaşamış insanlar olarak gayet iyi bildiklerini söyledi. 

"HERKES DESTANIN PARÇASI OLDU"

O gece 11.00-01.30 saatleri içerisinde neler yaşandığının farkında olduklarını belirten Kurtulmuş, "Allah bir daha göstermesin, milletimizden uzak tutsun. Sonuç itibarıyla 15 Temmuz'u unutmadık, unutturmayacağız. Herkes kahramanlık destanının parçası oldu. 15 Temmuz büyük bir kahramanlık bir diğer taraftan da büyük bir ihanettir" dedi.

"DARBE MİLLETİ YOK ETMEYE ODAKLIYDI"

Kurtulmuş'ın açıklamasının satır başları şöyle:

Bu darbe teşebbüsü milleti yok etmeye odaklandı. Uluslararası güçlerin de destek verdiği son derece karmaşık son derece dizayn edilen bir darbe teşebbüsüydü. Bu darbe teşebbüsü gelecek nesillere de anlatmak durumundayız. Bu millet cansiparene sokaklara çıktı. 

"MİLLETİN CESARETİNİ HESAP EDEMEDİLER"

Hesap edemedikleri şey bu milletin cesareti, kahramanlığıdır. O gece direniş olmasaydı hala ileriki dönemde birilerinin darbe yapma hayalleri saklı duracaktı. Darbe geleneği çöp tenekesine atılmış, bir daha fırsat verilmeyeceği ortaya çıkmıştır.

O gece bu millet, millet olmanın bilincini de ortaya koymuştur. Herkesin ortak paydasının Türkiye olduğunu, bu vatan olduğunu cümle aleme ispat etmiştir. O gece tekrar hatırladığımız bir başka bilinç ise şehadet bilinciydi.

15 TEMMUZ DERS ALINACAK BİR GECE

Askeri darbeye karşı halk darbesi nasıl olur milletimiz onu da açıkça ortaya koydu. Sayın Cumhurbaşkanımızın daha darbenin ilk anlarından itibaren milletimizi şehirlerimize, sokaklara davet ederek kuvvetli mıknatıs etkisi oluşturdu ve meydanlarda gücü artırdı.

15 Temmuz sadece geçmişte kalmış Türkiye siyasi tahininin kara bir günü ya da kahramanlık destanı yazıldığı bir gece değildir. Bundan sonra sürekli ders alacağımız bir gecedir. Devlet ele geçirilecek bir yer değil, devlet millete hizmet edecek bir üst mekanizmadır."

MECLİS'TE RESİM SERGİSİ

TBMM'de, '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' anma etkinlikleri kapsamında fotoğraf sergisi ve kısa film gösterimi düzenlendi. 
Meclis'te Şeref Holü'ndeki törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, 15 Temmuz anısına hazırlanan kısa film gösterimi yapıldı.

Açılış konuşmasını, darbe gecesinde dönemin TBMM Başkanı olarak Meclis Genel Kurulu'nu açan İsmail Kahraman yaptı. Kahraman, darbe girişiminde Meclis'te yaşananları anlatarak, o gecenin unutulmaması gerektiğini belirtti.

TBMM'de, '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' anma etkinlikleri kapsamında fotoğraf sergisi ve kısa film gösterimi düzenlendi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, o gecenin kahramanları olan gazilere ve şehitlere şükranlarını sundu.

Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:

"İnsanların inançlarıyla birlik ve beraberlik ruhuyla sokaklar dolmuştu. Bu fotoğraf sergisi sadece bu noktadaki çabalardan biridir. Her yerde direniş vardı. Hiç tevazu göstermeye gerek yok. Meclis'i açan tüm arkadaşlarımız milletin kahramanlarıdır. Yukarıda Çankaya Köşkü'nde direnenler, Edirne'den Kars'a kadar tüm sokaklara çıkarak darbecilere alanı dar ettiler. Mücadele alanlarından biri olan TBMM, milli iradenin ayaklar altına alınmasına müsaade etmedi. TBMM sabaha kadar açık oldu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...