Tgrt Haber

Gemilerin koruyucu kalkanı, 'Savaş Harekat Merkezi'

09 May 2014 13:39
Gemilerin koruyucu kalkanı, 'Savaş Harekat Merkezi'

TCG Gediz, içindeki Savaş Harekat Merkezi ile koruduğu unsurlara gelebilecek her türlü saldırıya anında karşılık verebiliyor.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014'ün sancak gemisi TCG Gediz, içindeki Savaş Harekat Merkezi (SHM) sayesinde hem kendisine hem de koruduğu unsurlara havadan, su üstünden ve su altında gelen saldırıları bertaraf edebiliyor. Merkez, gemi için adeta kalkan görevi yapıyor. İzmir ve Bursa korvetlerinin ardından 148 yıl sonra Güney Afrika'nın Cape Town Limanı'na gelerek Ümit Burnu'nu geçmeye hazırlanan TCG Gediz, Türkiye'den uzakta gerçekleştirilen ilk güdümlü mermi atışı için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Savaş Harekat Merkezi'nde eğitim yaparak sanal 3 hedefe karşı aynı anda savunma gerçekleştirildi. Silah Subayı Deniz Yüzbaşı İlker Avcı koordinesinde Savaş Harekat Merkezindeki simülasyon senaryosu gereği, birliğin üzerine gelen 3 farklı hedefe karşı geminin hava savunma imkan ve kabiliyetleri denendi.
Senaryoda "yüksek değerli birlik" adı verilen bir unsuru koruma görevi TCG Gediz fırkateynine verildi. Söz konusu birlikle harekat sahasına intikal eden TCG Gediz fırkateynince birliğe yaklaşan bir uçak tespit edildi. Uçağın dost, tarafsız veya düşman uçağı mı olduğuna yönelik yapılan kimliklendirme sırasında uçaktan TCG Gediz'e diğeri de koruma görevi verilen birliğe güdümlü mermi fırlatıldığını belirlendi. Bunun üzerine gemideki 25 mil menzilli SM-1 ve hemen ardından 10 mil menzilli ESSM güdümlü mermisi fırlatılarak yaklaşan 2 güdümlü mermi havada imha edildi. Söz konusu saldırının güdümlü mermilerle imha edilememesi durumunda senaryo gereği, mermilere top ve yakın hava savunma silahı Phalanx sistemiyle angaje olunarak imha edilmesi planlanıyordu.
Gemi Silah Subayı Deniz Yüzbaşı İlker Avcı, zaman zaman bu tür senaryoları yerine getirerek harekat merkezinin kabiliyetlerini test ettiklerini belirtti. "Bu senaryo gerçekleştirilmesi son derece güç, aynı sektörden 3 adet son derece süratli hedefe karşı gemimizin hava savunma imkan ve kabiliyetlerini sonuna kadar zorladığımız, aynı anda bütün silahlarımızı kullanmayı amaçladığımız bir senaryo" ifadelerini kullanan Yüzbaşı Avcı, bunu başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Savaş Harekat Merkezi'nde 20'ye yakın personelin görev yaptığını ifade eden Avcı, merkezde 10 operatör, 2 de taktik konsolun bulunduğu bilgisini verdi.
Savaş Harekat Merkezi'ni "geminin beyni" olarak nitelendiren Yüzbaşı Avcı, şunları kaydetti: "Bu konsoller vasıtasıyla Savaş Hareket Merkezi'nin temel görevi olan "resim derleme" dediğimiz, havada, su üstünde ve deniz altında neler oluyor, kimlerin dost kimlerin düşman veya tarafsız olduğunu belirleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Bunu gerçekleştirdikten sonra bize verilen vazife doğrultusunda eğer düşmanı etkisiz hale getirme vazifemiz varsa bu görevimizi yerine getirmek için silahlarımızı kullanıyoruz.
Savaş Harekat Merkezi gemimizin adeta beynidir. Bütün organlar buradan yönetiliyor. Bunu yaparken Savaş Harekat Merkezi personeli, bütün imkanlarını kullanarak geminin bütün sensörlerinden elde ettiği bilgiyi derler ve ardından komutanın verdiği kararlara göre silahların kullanılması faaliyetini yerine getirir."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...