Tgrt Haber

Gemlik depremi İstanbul'u tetikler mi? Prof. Dr. Okan Tüysüz'den dikkat çeken açıklama

04 Aralık 2023 11:31 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 12:03
Gemlik depremi İstanbul'u tetikler mi? Prof. Dr. Okan Tüysüz'den dikkat çeken açıklama

Bursa'da merkez üssü Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından akıllara "Büyük İstanbul depremini tetikler mi? sorusu geldi. Konuya ilişkin deprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'den önemli açıklamalar geldi.

Marmara Bölgesi'nde saatler 10.42'yi gösterdiğinde merkez üssü Gemlik​ Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem​ meydana geldi. Sansıntı, bölge genelinde olduğu gibi İstanbul​'da da hissedilirken ve ciddi paniğe neden oldu. Diğer yandan deprem, beklenen büyük İstanbul depremi konusunda Megakent sakinlerini endişelendirdi.

"Gemlik depremi, İstanbul'u tetikler mi?" sorusu akıllara yeniden düşerken konuya ilişkin deprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'den önemli açıklamalar geldi.

NTV'ye konuşan Okan Tüysüz, depreme ilişkin şu açıklamalarda bulundu:  

"UZUN YILLARDIR SUSKUN BİR KOL VAR"

"Sığ bir deprem. Bu büyüklükteki bir depremin geniş alanda hissedilmesi doğal. Bölge, Kuyez Anadolu fayının güney koludur. Bu kol bizim büyük deprem beklediğmiz yer değil. O yüzden İstanbul için görünen bir tehlikeden söz etmek mümkün görünmüyor.

Gemlik Körfezi içerisinde çok çeşitli faylar var. Bu faylardan bir tanesinin kırılmış olabileceğini düşünüyoruz. Orada bir ana kol var. Çok uzun yıllardır suskun bir kol.

"ZAYIF GÖRÜYORUM"

Kuzey Anadolu fay hattının kuzey kolu önemli bir kol. Geçmişte 7 üzerinde deprem üretmiş bir kol. Büyük deprem üretme kapasitesi var ama depremler belli zaman aralıklarıyla tekrarlanır. Bu koldaki tekrarlanma aralığı epeyce uzun. O nedenle çok yakın bir deprem olma ihtimalini zayıf görüyorum."

Kaynak: NTV
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...