Tgrt Haber

Terörist yüzünü neden gizlemedi, PKK neden üstlenmedi? Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin'den Taksim patlamasının şifreleri!

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
15 Kasım 2022 11:55 - Güncelleme : 15 Kasım 2022 16:22

Uzun süredir can çekişen PKK/YPG, İstanbul/İstiklal Caddesinde kanlı terör eylemi gerçekleştirdi. Ancak PKK/YPG’nin terör eylemini üstlenmemesi dikkatlerden kaçmadı. Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, “Daha fazla sivil kayıp mümkündü ancak Türkiye’nin sadece canını acıtmak istediler” derken güvenlik uzmanı Abdullah Ağar “PKK üstlenmedi, çünkü sadece tabanına mesaj vermek istedi” dedi. 

Bir süredir can çelişen PKK​, İstanbul​ İstiklal Caddesinde kanlı terör eylemi gerçekleştirdi. Son yıllarda teröre hem yurt içinde hem de yurt dışında darbe üstüne darbe vuran Türkiye, uluslararası sahada tahıl koridoru başta olmak üzere önemli diplomatik başarılar elde ediyor. Türkiye’nin yıldızının parladığı bu dönemde, İstanbul’un kalbinde patlatılan bomba​ pek çok soru işaretini de gündeme getiriyor. Olayın arkasında kimler var, verilmek istenen mesaj nedir, olayı gerçekleştiren kişi özel mi yetiştirildi? TGRT Haber’de Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ve Güngör Yavuzaslan kritik yorumlarda bulundu. 

PATLAMA DAHA BÜYÜK OLABİLİRDİ, MESAJ VERİLMEK İSTENMİŞ 

İsmail Hakkı Pekin, terör olayının arkasında kimlerin olduğuna bakmak gerektiğini söyledi. “Potansiyel şüpheli ABD’dir” yorumuna dikkat çeken Pekin, terör olayında kullanılan patlayıcının çok büyük olmadığını vurgulayarak “TNT daha fazla sıkıştırılsa daha fazla can kaybına neden olabilirdi. Amaç Türkiye’nin canını acıtmak ve uyarmaktır. Mesaj amacı taşıyor” dedi. Türkiye’nin son yıllarda pek çok ülkenin ayağına bastığını kaydeden Pekin, “Bombanın patladığı yere bakmak lazım. Suriye asıllı bir kadın, daha evvel gelmiş, PKK yetiştirmiş. Türkiye’de bir süre yaşadıktan sonra talimat aldı ve hücre uyandı, keşif yapıp olayı geçekleştirdiler. Belki bu şekilde Türkiye’de talimat bekleyen insanlar var.Tek değildir, mümkün değil, gözetleyiciler mutlaka vardır. Kaçtıktan sonra kadını öldürecek ya da başka bir yere götürecek bir veya bir kaç kişiye ihtiyaç vardır” dedi. 

PROFESYONEL VE ÖZEL YETİŞTİRİLMİŞ BİRİ DEĞİL 

TNT’nin saatli bomba haline getirilebileceğini kaydeden Pekin, “Bunun daha önceden hazırlanmış olması gerekir. Bu kadının daha fazla araştırılması lazım, pek bir şey bildiğini sanmıyorum. Özel eğitilmiş biri olduğunu sanmıyorum, profesyonel biri değil, çaresiz biri. İstihbaratçı böyle olmaz, ne yapacağını bilmiyor, erken kaçamazsam ölürüm diye korkuyor belli ki. Demek ki planladıkları şekilde kaçamadılar, gizleyemediler kendilerini. Çarşaf giyebilirdi, profesyonel biri değil.” Suriye’de İran ile Türkiye’nin bir çatışma yaşamasının hedeflendiğini kaydeden Pekin, “Çatışmayı Kafkaslara kaydırmak ve Türkiye ile İran’ı kapıştırmak istiyorlar. Bunu ABD ve Rusya görüşüyor” ifadelerini kullandı. 

İŞTE SALDIRININ ŞİFRELERİ 

Güngör Yavuzaslan terör olayını şöyle değerlendirdi: “Saldırının şifreleri son derece dikkat çekici. Örneğin saldırının gerçekleştirildiği gün ABD ile Rusya’nın istihbarat şefi Ankara’da bir görüşmedeydi. Olay yeri İsveç Büyükelçiliğine çok yakın bir noktada, belki tesadüf olabilir. Uzun süredir Türkiye’de terör eylemi yapamayan bir terör örgütü var. Sansasyonel eylemler yapabileceklerini göstermeye çalışıyorlar. Pençe-kilit operasyonlarıyla çok sıkıştırlar. KKTC, Türk Devletler Teşkilatına gözlemci olarak alındı. İlk kez uluslararası bir örgüt ve Türk teşkilatı tarafından tanındı. Yunan istihbaratı terör örgütü YPG ile çalışıyor, zaten Yunanistan’a götürülüp infaz edileceklerdi. Bu yüzden olayın Yunanistan ayağı da olabilir” dedi. 

PKK NEDEN ÜSTLENMEDİ? DERDİ SADECE TABANINA MESAJ VERMEK 

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, PKK/YPG’nin terör olayını üstlenmemesinin nedenlerini şöyle açıkladı: “Geçen yıl 184 güvenlik kuvvetlerine yönelik eylem önlenmiş. Bu PKK’nin yaptığı ancak üstlenmediği bir patlama. PKK ve YPG seçici davranıyor. Neden üstlenmedi? Bu eylemde bir sansasyon var, kendisinin gündem olmasını ancak kendisine mal edilmemesini istiyor. Kime mal olabilir, PKK’nin bir sürü türevi ve işbirliği yaptığı yasa dışı sol örgütler var. Bu terör eylemini Türkiye’de yapabilecek sadece PKK’dir, Zap’da, Gabar’da, Metina’da bozguna uğradı ancak İstanbul’da varlar. PKK’nın şehir yapılanmaları bitti ancak geride kalanlar silahları gömüp gizlendiler. Kendine mal olmayan ancak tabanının mesaj aldığı bir eylem. TNT’yi sivilin yapması mümkün değil, ordular için üretilir” dedi. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...