Genelkurmay'daki kritik toplantı sonrası Davutoğlu'ndan açıklama
Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay'da düzenlenen toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Genelkurmay Başkanlığı Bilgilendirme toplantısı sona erdi. Genelkurmay Başkanlığındaki basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 4 saat sürdü. Başbakan Davutoğlu, toplantının ardından açıklama yaptı. Toplantıda TSK'nın ihtiyaçlarının konuşulduğunu belirten Davutoğlu, "TSK'nın takdim edilen 2033 projeksiyonu ve 30'a yakın milli sanayi sunumu bizi heyecanlandırdı. Türkiye'nin füze savunma sisteminin öncelenmesi gerekiyor. TSK riskleri karşılayabilecek bir pozisyonda olmalı" dedi.
Halep'te yaşananları kaygıyla takip ettilerini söyleyen Davutoğlu, "Halep'in düşmesi halinde, çok ciddi bir mülteci sorunuyla karşı karşıya kalabiliriz. Onun için biz 'güvenli bölge' talep ediyorduk. IŞİD tehdidini ortaya çıkaran Suriye rejimidir. IŞİD'in ortaya çıkardığı konjonktür sebebiyle Esad, Halep'e yönelik saldırılarını artırdı" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu'nun açıklamasından satır başları:
TSK'nın en önemli niteliği milli Ordu olması, toplumun her kesiminden katılımla oluşmuş olmasıdır. Görüşmede TSK'nın ihtiyaçlarını da konuştuk. Bölgede riskler, tehditler mahiyet değiştiriyor. Bu mahiyet değişikliği TSK'nın yapısının gözden geçirilmesi ihtiyacını doğuruyor.
TSK'nın takdim edilen 2033 projeksiyonu ve 30'a yakın milli sanayi sunumu bizi heyecanlandırdı. Türkiye'nin füze savunma sisteminin öncelenmesi gerekiyor. TSK'nın 2023 vizyonu budur. TSK riskleri karşılayabilecek bir pozisyonda olmalı. TSK'nın riskleri göğüsleyebilen yapısının geliştirilmesi küresel güç olmamızı takviye eder. Bosna Hersek ve Afganistan'daki görevler Türkiye'nin gücünü dünyaya gösterdi.
"MÜLTECİ AKININI BAŞLATIR"
Halep'teki gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz. Şehir düşme noktasında olmasa bile çok yoğun bir baskı altında. Halep çifte standartın göstergesidir. Esad rejimi Hama civarında belli şehirlerde son 1 ayda katliamlar yaptı. Varil bombalarıyla saldırılarını sürdürüyor ama uluslararası basında bunları görmüyorsunuz. Suriye halkı 3,5 yıldır zulüm altında onurlu bir direniş sergiliyor. Sembol şehri Halep.
Halep'in düşmesi halinde, çok ciddi bir mülteci sorunuyla karşı karşıya kalabiliriz, mülteci akınını başlatabilir. Onun için biz 'güvenli bölge' talep ediyorduk. IŞİD tehdidini ortaya çıkaran Suriye rejimidir. IŞİD'in ortaya çıkardığı konjonktür sebebiyle Esad, Halep'e yönelik saldırılarını artırdı.
ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm süreci konusunu hep paylaştık. Çözüm sürecindeki tutumumuz Genelkurmay Başkanımız tarafından da biliniyor, istişarelerimiz sürüyor.
Jandarma, mülki görevlerde İçişleri Bakanlığı'na, askeri konularda Genelkurmay Başkanlığı'na bağlıdır.
BEDELLİ ASKERLİK
Bedelli askerlik konusunda yeni bir gelişme olduğunda paylaşılır ancak bölgedeki konjonktür herkesçe malum.
GENELKURMAY'DAN BRİFİNG
Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığında basına kapalı düzenlenen bilgilendirme toplantısı öncesinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile baş başa görüştü.
Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından, Başbakan Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, bilgilendirme toplantısına geçti.
Davutoğlu başkanlığındaki toplantıya, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı efkan ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Genelkurmay Harekat Başkanı Orgeneral Erdal Öztürk, Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Alparslan Erdoğan, Genelkurmay Muharebe, Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanı Korgeneral Musa Avsever, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, Genelkurmay Lojistik Başkanı Korgeneral Atilla Gülan ve Başbakan Başmüşaviri Ali Sarıkaya katıldı.