Tgrt Haber

1,5 trilyon dolar çöpe gidebilir

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
16 Temmuz 2022 07:03 - Güncelleme : 16 Temmuz 2022 07:09
1,5 trilyon dolar çöpe gidebilir

Dünyada 10 kişiden biri açlık tehdidi ile karşı karşıya kalırken milyonlarca ton gıda ise çöpe gidiyor. Yıllık gıda israfı dünya genelinde 931 tona ulaşırken Türkiye’de ise bu rakam 19 milyon ton. İsrafın boyutunun ise 2030 yılına kadar 1,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Dünyada gıdaların üçte biri israf edilirken, her 10 kişiden biri açlık​ çekiyor. Dünya​ genelinde yıllık gıda israfı​ 931 milyon tona ulaştı. AB​ ülkelerinde 88 milyon ton, Türkiye’de ise yıllık 19 milyon ton gıda çöpe atılıyor. 2030’a gelindiğinde, gıda israfı dünya genelinde yıllık 2,1 milyar tona, israfın parasal kaybının ise 1,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

BAZI NOKTALARDA İSRAF HAD SAFHADA

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından TBMM Dilekçe Komisyonuna yapılan sunumda, çöpe giden gıdalarla birlikte su, enerji, toprak ve diğer değerlerin de kaybolduğuna dikkat çekilerek “Ayrıca, çevre sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Gıda artıklarının çöplüklerdeki bozulmalarından kaynaklı olarak doğal hayat ve yer altı suları tehdit altında kalmaktadır” denildi. Gıda israfının genellikle işletmelerden kaynaklı olduğu, özellikle yemek üretim tesisleri, toplu yemek üretim yerleri, oteller, hazır gıda işletmeleri, zincir marketler, toptan satış yerleri ve haller gibi yerlerde gıda israfı yapıldığı hatırlatıldı.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Birçok ülkenin, hem gıda israfını önlemek hem de çevreyi korumak için atık gıdaları değerlendirecek projeleri uygulamaya koyduğu belirtilen sunumda, bu çerçevede gıda artıklarından hayvan yemi, yem amaçlı üretilen böcek, solucan ve kurtçukların beslenmesinde kullanılması gibi seçeneklerin tartışıldığı ifade edildi. Türkiye’de de benzer çalışmalar yapıldığını, özellikle belediyeler tarafından gıda artıklarından üretilecek mamaların sokak hayvanlarının beslenmesinde ve yine atık gıdalardan hayvan yemi üretilmesiyle ilgili mevzuat değişikliği yapılacağı belirtildi. Yeterli ısıl işlem kullanılarak gıda artıklarından üretilen yemlerin yabani hayvanların beslenmesinde de kullanılacağı ifade edildi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...