Tgrt Haber

Gökçeada'da tsunaminin izleri ortaya çıktı

02 Haziran 2014 11:03
Gökçeada'da tsunaminin izleri ortaya çıktı

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinin, milattan önceki yıllarda, deprem ve tsunamiyle yıkıldığı ortaya çıktı.

Yeni Bademli köyünde yapılan arkeolojik kazılar, Ada'nın binlerce yıldır deprem nedeniyle birkaç kez terk edildiğini ortaya koydu.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Gökçeada'da, 4 bin 700 yıl önce meydana gelmiş deprem ve tsunami izlerine rastlandığını söyledi. Gökçeada kuzeyinde kıyıya yakın bir alanda yer alan Yenibademli Höyüğünde, Prof Dr Halime Hüryılmaz tarafından uzun yıllardır arkeolojik kazılar sürdürüldüğünü, kendisinin de bu kazılara katıldığını söyleyen Perinçek, “2007 yılında Yenibademli kazı alanında yapılan çalışmalarda MO 2680 yılından önce olan bir depremin izlerine rastladım. Muhtemelen MÖ 2710-2720 tarihleri arasında olan deprem yerleşim duvarlarında kırılmalara ve devrilmelere neden olmuştur. Söz konusu depremin bölgede tsunamiye neden olduğuna dair veriler belirgindir. Höyük alanında deprem sonrası oluşan tsunaminin çökelleri bulunmuştur.
İki farklı toprak tabakası (kültür tabası) arasında denizel fosilleri içeren kum tabakası saptanmıştır. Tsunami çökellerinin bulunduğu seviyenin hemen üzerinde bulunan seramikler MÖ 2680 önceki yılları işaret etmektedir. Bu nedenle deprem ve tsunaminin olduğu yıl bu tarihten önce olmalıdır. 2014 yılında olduğumuza göre deprem günümüzden yaklaşık 4700 yıl önce gerçekleşmiştir” dedi. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...