Tgrt Haber

Göl çekildi, binlerce yıllık tarih su yüzüne çıktı

Editör: Coşkun Alperen Yıldırım / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
25 Eylül 2023 11:00 - Güncelleme : 25 Eylül 2023 13:19
Göl çekildi, binlerce yıllık tarih su yüzüne çıktı

Kuraklığın yaşandığı Arin Gölü'nde binlerce yıllık taş duvarlar ortaya çıktı. Suların çekilmesiyle gün yüzüne çıkan kalıntı, gölün eskiden bir yerleşim yeri olduğunu ortaya koydu.

Türkiye​'de aşırı sıcaklar nedeniyle barajlardaki doluluk oranı her geçen gün düşerken gölllerdeki su çekilmesi ise gözle görülür seviyede artış gösterdi. Yaşanan kuraklık​ bir taraftan göllerdeki su seviyelerini azaltırken, bir taraftan da pek çok tarihi eserin gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Son dönemde ortaya çıkan tarihi eserlere bir yenisi daha eklendi.

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre kuraklık nedeniyle tehlike çanları çalan Arin Gölü'nde suların çekilmesiyle binlerce yıllık taş duvarlar ortaya çıktı. Aşırı sıcaklık nedeniyle kıyıları otlağa dönüşen gölde ortaya çıkan taş duvarlar, yerleşim tarihine ışık tuttu.

YERLİ HALK ARAŞTIRILMASINI BEKLİYOR

Bitlis​'in Adilcevaz​ ilçesi sınırlarında bulunan Arin Gölü'nde suların çekilmesiyle binlerce yıllık duvar kalıntıları ve mikrobiyalitler gün yüzüne çıktı. İlk incelemelere göre hangi kavme ait olduğu belirlenemeyen taş duvarlar, Kuş cenneti olarak bilinen Arin Gölü'nün eskiden bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Nedim Atalay isimli köy sakini, "Kuş cenneti Arin Gölü 200'e yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyordu. Maalesef bu görüntüler endişe verici. Göründüğü gibi bu duvarlar neyin nesi bunun araştırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...