Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın kara para aklama ve vergi kaçırma suçlarından tutuklanması güzellik merkezi sektörünü olumsuz etkiledi. Sektörde istihdam kayıpları yaşanırken, birçok işletme de kepenk kapattı.
Büyüklügü 1,5 milyar dolari bulan güzellik sektörü ‘Dilan Polat’ magduru oldu. Birçok isletmeye yerli yersiz baskinlar düzenlenmeye basladi. Itibari azalan sektörde istihdam kayiplari yasanirken, birçok isletme de kepenk kapatti.
Güzellik Salonu Isletmecileri Odasi Baskani Ayse Aydin konuyla ilgili Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'ye açiklama yapti.
Aydin yaptigi açiklamada "Türkiye’de 100 bin güzellik merkezi ve salonu var. Sektör toplam 400 bin kisiye istihdam sagliyor ve bu istihdamin yüzde 99'u kadinlardan olusuyor. Kara para aklama suçuyla içeri alinan fenomenler sektörümüze kara bir leke gibi yapisti. "Her güzellik merkezi sahibi vergi kaçiriyor" algisi olustu. Sürekli polisler esliginde baskinlar yiyoruz. Sayilari iki elin parmagi geçmeyen fenomenler üzerinden bu kadar büyük bir sektörü degerlendirmek vicdansizliktir. Birçok esnaf fenomen davalari sebebiyle dükkân kapatiyor. Isler biçak gibi kesildi. Binlerce kisi issiz kaldi" dedi.
Bu meslege mutlaka egitimi almis ve sektörde deneyim sahibi kisilerin girmesi gerektigini söyleyen Ayse Aydin "Havali organizasyonlar, sasaali logolar, göz kamastirici sosyal medya paylasimlarina kapilip kisiler paralarini heba etmesin. Yapabiliyorlarsa üniversitesini okusunlar, yapamiyorlarsa MEB kurslara, devletin okuluna gitsinler. Hekiminden fenomenine, muhasebecisinden bankacisina kadar herkesin gözü bu sektörde. Öyle bir imaj olustu ki, sanki bu sektörden herkes büyük paralar kazaniyor. Hâliyle herkes sektöre girmeye çalisiyor. Kanuni sartlari karsilayan egitimlerini tamamlamis hiç kimseye gelme diyemeyiz, ancak girisinde birtakim kurallari olmasi gerektigini savunuyoruz" dedi.
Merdiven alti isletmelere dikkat çeken Ayse Aydin "Her sektörde oldugu gibi bizim sektörümüzde de merdiven alti tabir ettigimiz isletmeler var. Bunlar her seyden önce halk sagligini tehdit ediyor" diye konustu.
Bazi üniversitelerin online egitimler ile sertifika verdigini söyleyen Ayse Aydin "Bir evde, bir güzellik salonunda, bir otelde, internet üzerinden yapilacak bir online kursta size verilecek herhangi bir belge ile is yeri açamazsiniz. Ülkemizdeki bütün egitimlerin Millî Egitim Bakanligina bagli olmasi gerekiyor.
Sonuçta bizim meslegimizde de is yeri açabilmek için ustalik belgesi sarti araniyor. Ustalik belgesi almanin çesitli yollari var. Ilk yol devletin çiraklik okullarina kayit olup bu alanin egitimini alarak güzellik uzmani olmak. Ikincisi yine MEB’e bagli bir özel kursa kaydolup 826 saatlik güzellik uzmanligi egitimini bitirmek suretiyle yine MEB tarafindan yapilan sinavi basari ile tamamlamak.
Bir baska yol üniversitelerin iki yillik ilgili ön lisans alanindan mezun olmak. Bir diger yol da Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafindan yapilacak sinavi basari ile tamamlayarak yine MEB tarafindan yapilan ustalik sinavina girmek" ifadelerini kullandi.