Tgrt Haber

Hakan Fidan NATO Genel Sekreteri ile görüştü

14 Temmuz 2023 10:37 - Güncelleme : 14 Temmuz 2023 11:49
Hakan Fidan NATO Genel Sekreteri ile görüştü

Son dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan NATO Genel Sekreteri ile görüştü. Görüşmede Vilnius zirvesindeki kararların takibi ele alındı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Hakan Fidan​, NATO​ Genel Sekreteri Jens Stoltenberg​ ile ASEAN 56. Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Cakarta’dan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede NATOzirvesindeki kararlar ele alındı.

NATO zirvesinde İsveç​ ve Türkiye​ arasındaki görüşmede İsveç'in ittifaka üyelik başvurusuyla ilgili uzlaşma sağlanmıştı.

NATO zirvesinde yaşanan uzlaşıyla ilgili kendisine yöneltilen sorulara cevap veren Stoltenberg, yaşanan gelişmelerin tarihi bir öneme sahip olduğunu belirtmişti.

"TÜRKİYE VE İSVEÇ TERÖR KONUSUNDA UZLAŞTI"

İsveç'in  NATO’nun tam üyesi olmasının hem Türkiye hem de Baltık bölgesi için çok önemli olduğunun altını çizen Stoltenberg, "Türkiye’nin meşru terör kaygıları var, Terörle mücadele konusunda ilerleme var, Türkiye ve İsveç birlikte mücadele etme konusunda uzlaştı. İsveç terörle mücadele yasasını geçirdi, anayasasını değiştirdi, örneğin İsveç adaleti PKK mensuplarını yargıladı. Memorandumdaki taahhütlerini yerine getiriyor. İsveç tam üye olduğunda hepimiz güvende olacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Zirvede ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’ın "F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satış sürecini ilerleteceği” yönündeki açıklamaları da dünya basınında geniş yankı bulmuştu.

Stoltenberg, Türkiye ile ABD arasındaki F-16 müzakerelerinin sorulmasına ilişkin de, "Bu, ABD'nin kararıdır. Türkiye, arada bir bağlantı görmediğini dile getiriyor. NATO, müttefikler arasında silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırmak için neler yapabileceğimiz konusunda çok açık olmuştur. Türkiye ve ABD arasında F-16'lar konusundaki bir diyaloğu memnuniyetle karşılıyorum" cevabını vermişti.

 

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...