Tgrt Haber

Türkiye'nin ciğerleri yanıyor! Mersin kontrol altında, Çanakkale ve Hatay'daki orman yangınında ekiplerin zamanla yarışı sürüyor

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Ajanslar
17 Temmuz 2023 14:05 - Güncelleme : 17 Temmuz 2023 17:22

Son dakika haberi: Orman yangınları yine yurdumuzu sardı. Hatay, Mersin, Çanakkale ve Adana’da orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangın nedeniyle Çanakkale’de bazı köyler tahliye edilirken sabahın ilk saatleriyle birlikte havadan müdahale yeniden başladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada orman yangınları soruşturmasında 7 şüphelinin tespit edildiği 2 kişinin tutuklandığını ifade etti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise Mersin'deki yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

Türkiye’de aşırı sıcaklardan kavrulurken birçok ilde orman yangını haberleri peş peşe gelmeye başladı. Hatay'ın Belen, Mersin'in Gülnar, Adana'nın Saimbeyli ilçeleri ile Çanakkale'nin merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında orman yangınları çıktı. Mersin'in Gülnar ilçesi Kavakoluğu Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangında dumanlar gökyüzünü kapladı.

ERDOĞAN: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR...

5 ayrı bölgede çıkan orman yangınlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan şu ifadeleri kullandı;

Bu arada maalesef yangınlar ülkemizi sardı. Dün itibarıyla ağırlıklı olarak Muğla, Mersin, Çanakkale'de 5 ayrı noktada yangınlar oldu ve bunlar büyük oranda kontrol altına alındı. Bakanlarımla görüştüm, yoğun şekilde çalışıyorlar. Gece görüşlü helikopter ve uçaklar çalışıyor.

Rusya'dan yangın söndürmeyle ilgili büyük gövedeli uçaklardan temin edeceğiz. Böylece bu işleri çok daha seri şekilde halledeceğiz.


ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKANI: ARAZİ VE RÜZGAR ZORLAŞTIRIYOR 

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Dün akşamdan beri yangın devam ediyor, bu sabaha karşı rüzgarın yavaşlamasıyla biraz durdu gibi ancak sabah rüzgarın şiddetlenmesiyle yeniden başladı. Ormanlık alanda yeni yangınlar oluştu. Kaya Dere’ye doğru devam ilerledi, köyler tahliye edildi. Tüm ekipler havadan karadan müdahale ediyor. Hem ormanlık hem de anızlık alan. Anızlar ormana sıçratıyor. Biraz da arazi engebeli. Havadan müdahale genel olarak yapılabiliyor. Arazideki yangın sürmekte. Sabotaj olduğuna dair net bir bilgi yok. Yangın söndürüldükten sonra araştırmalar sonucunda net bir sonuca varılacak. Bilinen bir nedeni yok” dedi. 

7 ŞÜPHELİ TESPİT EDİLDİ!

Orman yangınları soruşturmasında 7 şüpheli tespit edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Fethiye ve Milas'ta 2 kişinin tutuklandığı, Hatay'da ise 2 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 

Bakan Tunç söz konusu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

10-17 Temmuz 2023 Tarihleri Arasında Muğla/Fethiye, Mersin, Çanakkale, Hatay/Belen, Muğla/Milas, Osmaniye, Kahramanmaraş, İzmir/Urla ve Antalya il/Manavgat ilçelerinde meydana gelen orman yangınları sebebiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar başlatılmıştır.

Bu kapsamda toplam 7 şüpheli tespit edilmiş, Fethiye’de 1 ve Milas’ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüpheli tutuklanmış, İzmir Urla’da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, Hatay Belen’de 2 şüpheli gözaltına alınmış, Manavgat’ta ise 1 şüpheli hakkında soruşturma devam etmektedir. 

Ayrıca yangın meydana gelen diğer il ve ilçelerde şüphelilerin tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir. 

Yangınlarından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

https://twitter.com/yilmaztunc/status/1680845843614650371

Türkiye'nin ciğerleri yanıyor! Mersin kontrol altında, Çanakkale ve Hatay'daki orman yangınında ekiplerin zamanla yarışı sürüyor

MERSİN’DE 3 MAHALLE BOŞALTILDI

Mersin'in Gülnar ilçesinde de yangın çıktığını aktaran Yerlikaya, 25 evin tedbir amaçlı boşaltıldığını bildirdi. Yerlikaya, "Maalesef 5 ev yandı. Orada da aynı burada olduğu gibi Valiliğimiz, Orman Bölgemiz yine hakeza Orman Genel Müdürlüğümüz, AFAD Başkanlığımız, tüm kurum ve kuruluşlar seferberlik halinde yangının olumsuz tesirini bir an önce gidermeye yönelik gayret gösteriyor." ifadesini kullandı.

Meteorolojik uyarılara çok hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Yerlikaya, nemin düştüğü ortamda orman yangını riskinin arttığına işaret etti. Yerlikaya, Çanakkale'deki ve Mersin'in Gülnar ilçesindeki yangının çıkış nedeniyle ilgili jandarmanın çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünü belirtti.

ALEVLER KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, öğle saatlerinde yaptığı açıklamayla Mersin Gülnar'daki orman yangınının kontrol altına alındığını duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yumaklı, "Mersin Gülnar’daki orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Hatay Belen, Çanakkale, Adana #Karaisalı ve Mersin Mezitli’deki yangınları kontrol altına alma çalışmalarımız aralıksız sürüyor" dedi.

https://twitter.com/ibrahimyumakli/status/1680877853557104642

ÇANAKKALE

Hatay ve Mersin'deki yangınlara müdahale sürerken bir yangın haberi de Çanakkale'den geldi. Merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında iki noktada, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın rüzgarın etkisiyle büyüyerek Yukarı Okçular ve Kemel köylerine sıçradı. Vatandaşların ihbarı üzerine, bölgeye yangın söndürme helikopteri ile çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Yangının kontrol altına alınması için ekiplerin 7 helikopter, 4 uçak, 33 arazöz, 14 su ikmal aracı, 4 dozer, 4 trayler ve komuta aracıyla havadan ve karadan müdahalesi sürüyor. Yangına kamu ve özel sektöre ait iş makineleri de destek veriyor. Orman yangınına sabahın ilk saatleriyle beraber havadan müdahale başladı.
Bölgeye, Balıkesir ve Bursa'dan takviye arazöz ve itfaiye araçları geldi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, rüzgarın etkisiyle yangının geniş bir alana yayıldığını söyledi.

Türkiye'nin ciğerleri yanıyor! Mersin kontrol altında, Çanakkale ve Hatay'daki orman yangınında ekiplerin zamanla yarışı sürüyor

ADANA

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde iki farklı noktada da orman yangını çıktı. Cumhurlu Mahallesi ve Obrukbaşı mevkisinde, henüz bilinmeyen nedenle çıkan orman yangınlarına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Ekiplerin, 6 arazöz ve 58 personelle müdahale ettiği iki yangın da kısa sürede kontrol altına alındı. Her iki noktada soğutma çalışmaları sürüyor.

HATAY’DA TAHLİYELER BAŞLADI…

Hatay'ın Belen ilçesinde dün başlayan orman yangını söndürmek için ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Orman yangınına sabahın ilk saatleriyle havadan müdahale tekrardan başladı. Çalışmaları yerinde koordine etmek için bölgeye giden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya son durum hakkında açıklama yaptı.

Bakan Yerlikaya, yangına sazlık alanda yakılan ateşin neden olduğunu, olayla ilgili 2 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Türkiye'nin ciğerleri yanıyor! Mersin kontrol altında, Çanakkale ve Hatay'daki orman yangınında ekiplerin zamanla yarışı sürüyor

ALEVLERİN YAKLAŞTIĞI EVLER TAHLİYE EDİLDİ

Müftüler ve Güzelyayla mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edildi. Yangının yol açtığı duman, yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Antakya ilçesinde de gökyüzünü kapladı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, "Soğukoluk mevkisinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik." dedi.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1680670281478619141

7 EV YANDI, 4 ARAÇTA HASAR OLUŞTU

Bakan Yerlikaya, Belen'in Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallerinde vatandaşların riskli olan bölgelerden başlamak üzere tahliye edildiğine dikkati çekerek, "Üzüntüyle şunu söylememiz lazım, yanan 7 evimiz var, 4 araçta da hasar var. Bunlarla da ilgili AFAD gerekli çalışmalara sabahtan itibaren başlayacak." dedi.

"YANGININ NEDENİ SAZLIK ALANDA YAKILAN ATEŞ"

Yangının çıkış sebebi hakkında bilgi veren Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Yangının sebebinin nereden kaynaklandığıyla ilgili jandarmamız başından beri titizlikle çalıştı. Elindeki bilgiler, görgü tanıkları ışığında Soğukoluk mahallemiz Armutçuk mevkisinde 2 kişi, bir evde bahçelerindeki sazlık alanın temizlenmesiyle ilgili yaptıkları çalışmadan sonra bir ateş yakıyorlar. Maalesef bunu kontrol edemiyorlar. Dolayısıyla ciğerlerimizin yanmasına vesile oluyorlar. Adli soruşturma başlatıldı ve bu vatandaşlar hakkında da şu anda yakalama kararı verildi ve yakalandı."

Kaynak: Ajanslar
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...