Tgrt Haber

Hatay’da 5 bölgede birden orman yangını! Bakan Yerlikaya yangının çıkış sebebini açıkladı: 2 kişi gözaltında

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber / İHA
16 Temmuz 2023 15:24 - Güncelleme : 17 Temmuz 2023 07:43

Hatay’ın Belen ilçesinde, yerleşim yerine yakın bir bölgede başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. 5 bölgede birden çıkan yangın yerleşim yerlerine sıçrarken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da yangın bölgesine gitti. Yangının çıkış sebebini açıklayan Bakan Yerlikaya, soruşturma kapsamında 2 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Yaz aylarının kavurucu sıcakları yaşanırken, Türkiye'de orman yangınlarının da ardı arkası kesilmiyor. Sıcaklıkların arttığı son günlerde, yangın felaketleri de yaşanır oldu. Bu kez yangının adresi ise Hatay​.

Deprem felaketinin ardından yeniden hayata tutunmaya çalışan kentte bu kez de orman yangını​ paniği yaşandı. Belen​'e bağlı Soğukoluk yaylası Derebahçe Mahallesi'nde ormanlık alanda yangın çıktı.

Hatay'da orman yangını

YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI

Yangının haber verilmesi üzerine olay yerine gelen orman ekipleri havadan ve karadan müdahaleye başladı. Alevlerin bölgedeki yerleşim yerlerine doğru yaklaştığı görüldü.Yerleşim yerine yakın bölgede çıkan ve birkaç eve sıçrayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Hatay'da orman yangını

VATANDAŞLAR TAHLİYE EDİLDİ

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, yaptığı açıklamada, "Soğuoluk mevkisinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik." dedi.

Hatay'da orman yangını

BAKAN YUMAKLI YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİNİ AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı​, "Hatay Belen’deki orman yangınına 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz ve 375 personel sevk edildi. Ekiplerimizin havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız sürüyor" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/ibrahimyumakli/status/1680574218092654592

Öte yandan Bakan Yumaklı yangının çıkış sebebini de açıkladı. Yumaklı, "Yangının bahçe temizliği sırasında çıktığını düşünüyoruz" dedi. 

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1680670281478619141

BAKAN YERLİKAYA: TAHLİYE VE YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'ın Belen ilçesinde başlayan orman yangınını söndürme çalışmalarının yoğun biçimde devam ettiğini belirtti.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın Hatay Belen’de başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları yoğun biçimde devam etmektedir. Hatay Valiliğimiz, AFAD ve güvenlik birimlerimizce; Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerimizde riskli olan yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşlarımızın tahliyeleri devam etmektedir. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme derhal başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

Hatay'da orman yangını

BAKANLAR YANGIN BÖLGESİNDE

Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın orman yangınıyla boğuşan Hatay'a gitti.

Saat 23.30 sıralarında kameraların karşısına geçen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, burada yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Yangın tamamen kontrol altına alınmış değil. Hem gecenin ilerleyen saatlerinde oluşabilecek hava şartları hem de nemle alakalı sıkıntılı bir durum belki risk oluşturabilir. Etkilenen alanın 230 hektara çıktığıyla ilgili bir ölçümümüz vardı ama şu anda bu 120 hektar civarına düştü. An itibarıyla büyük bir risk olduğunu söylememekle beraber arkadaşlarımızın tamamıyla kontrol altına almakla ilgili çabaları devam etmekte.

Çanakkale'deki yangında 500 hektarlık bir alan etkilendi. Bu alan tarım arazileri ve ormanlık bölgeler içeriyor. Şu anda Çanakkale'de müdahale çalışmaları devam etmektedir."

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'daki yangında 2 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu.

YANGINA İLİŞKİN SORUŞTURMA: 2 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise yangına sebebiyet veren kişilerle ilgili adli soruşturma başlatıldığını ve yangına sebep olan 2 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Yerlikaya'nın açıklamaları şöyle:

"Şükürler olsun ki can kaybı ve yaralımız yok. Bu bizim tesellimiz. Belen'de 13.57'de yangın ihbarı geldiğinden itibaren ekiplerimiz destek verdi. Bir orman yangını olduğu zaman ciğerimiz yanıyor ama tüm kurumlarımız süratle bir araya geliyor. Coğrafya olarak büyük rüzgar alıyor bu bölge. Gelirken uçaktan da izledik, SİHA görüntülerinden de anbean izlendi. İnşallah enerjisi düşen bu yangın söndürülecek.

Yerleşim bölgelerinde risk altındaki vatandaşlar tahliye edildi. Yanan 7 ev var, 4 araçta da hasar var. Yangının sebebinin nereden kaynaklandığıyla ilgili jandarmamız çalıştı. Görgü tanıkları ışında elde edilen bilgilere göre, Armutçuk mevkiinde bir evdeki 2 kişi bahçelerindeki sazlık alanı temizlemek isterken ateş yakıyorlar ama bunu kontrol edemiyorlar. Dolayısıyla ciğerlerimizin yanmasına vesile oluyorlar. Dolayısıyla adli soruşturma başlatıldı ve bu kişiler gözaltına alındı."

Kaynak: TGRT Haber / İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...