Tgrt Haber

Hazırlıklar 1,5 ay önce başladı! Türkiye'de bir ilk

27 Nisan 2018 21:58
Hazırlıklar 1,5 ay önce başladı! Türkiye'de bir ilk

Türkiye'de ilk kez tedavi seçeneği bulunmayan karaciğer kanseri hastasına, kendi karaciğerinin tamamen çıkarılarak tümörden temizlendikten sonra tekrar nakledildiği operasyona imza atıldı.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesinde Genel Cerrahi, Kalp Damar  Cerrahisi ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ekiplerinin iş  birliğiyle organ reddi problemi olmadan yurt dışında sayılı örneği bulunan  operasyon gerçekleştirildi. Operasyonla ileri evre tümörü olan ve organ nakli  yapılamadığı için tedavi seçeneği bulunmayan 58 yaşındaki emekli kimya öğretmeni  Sevil Erçin'in sağlığına kavuşması sağlandı.

AÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.  Deniz Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erçin'e daha önce başka bir  hastanede karaciğer kanseri tanısı konulduğunu ve tedavi sürecinin başladığını  söyledi. Erçin'in, karın içerisinde kanı kalbe taşıyan "vena kava" diye  isimlendirilen ana damar ve karaciğerin damarlarını tutan safra yolu kaynaklı  yaklaşık 10 santimetre çapında bir tümörü bulunduğunu anlatan Balcı, karaciğer  kanseri olan hastanın daha önce yaklaşık 8 ay kemoterapi gördüğünü ancak  tedaviden olumlu sonuç alınamadığını aktardı.

Balcı, hastanın daha sonra kendilerine başvurması üzerine, ileri  tetkiklerinin yapıldığını ve ilgili uzmanlık alanlarınca değerlendirildiğini  söyledi. İncelemenin ardından hastaya yapılabilecek tedavi planlamasına ilişkin  bir yol haritasının belirlendiğini ifade eden Balcı, "Ankara Üniversitesinde  geliştirilen 3 boyutlu karaciğer görüntüleme yazılımıyla (LiverVision) modelleme  yapıldı. Bu yöntemle hastanın karaciğeri, ana damarlar ve bunların tümörle olan  ilişkisi görüntülendi. Üç boyutlu modellemeyi takiben bir ameliyat planını model  üzerinde gerçekleştirdik ve bunu ameliyatımızda da uyguladık." dedi.

Doç. Dr. Balcı, ameliyat öncesi hazırlıkların yaklaşık 1,5 ay  sürdüğünü belirterek, hastanın kendi karaciğerinin tamamen çıkarılıp gerekli  işlemler yapıldıktan tekrar nakle olanak sağlayan "Karaciğer Ototransplantasyonu"  diye isimlendirilen teknikle ve kanı kalbe taşıyan ana damarın baypas edildiği  yöntemin birlikte uygulandığı ameliyata karar verildiğini söyledi. Balcı, operasyonun, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalından Doç. Dr.  Serkan Durdu ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalından Prof. Dr. Ali  Abbas Yılmaz ve kendisinin de bulunduğu bir ekiple yapıldığını bildirdi.

"ORGAN REDDİ TAMAMEN ORTADAN KALKIYOR"

Yurt dışında sayılı örneği bulunan ancak Türkiye'de ilk kez karaciğer  kanseri hastasına uygulanan operasyonun çok kompleks bir ameliyat olduğunu  vurgulayan Balcı, şu bilgileri verdi: "Önce hastanın tümörü içeren karaciğeri, ana damarla birlikte tamamen  vücut dışına alındı. Bu sırada kalp damar cerrahisi ekibi tarafından eş zamanlı  olarak hasta, kalp akciğer pompası işlevi gören ECMO cihazına bağlandı ve  hastanın karındaki kalbe giden ana damarı kadavradan alınan damarla değiştirildi.  Bu sırada eş zamanlı olarak hastanın kendi karaciğeri organ saklama  solüsyonlarıyla 4 dereceye kadar soğutularak, ayrı bir masada tümör içeren kısmı  damarlarıyla birlikte çıkarıldı. Yaklaşık 2,5 saat süren bir işlemle hastanın  tümörlü karaciğeri sağlam karaciğerinden ayrıldı ve sağlam karaciğerin damarları  dikildi. Bu aşamadan sonra hastanın kalan sağlıklı karaciğeri, canlı vericili  karaciğer naklinde uygulanan teknikle tekrar hastaya takıldı. Bu, ülkemizde ilk  defa uygulandı."

Doç. Dr. Balcı, operasyonda en büyük avantajın, kişinin kendi  karaciğerinin kullanılması olduğunu vurgulayarak, "Dolayısıyla bir immünolojik  organ reddi gibi bir durum, problem tamamen ortadan kalkıyor. Bir diğer avantajı  ise hastanın tümörü ileri evre olduğundan organ nakli yapılamıyordu ve tedavi  seçeneği yoktu. Dahası daha önce de gördüğü kemoterapiden yanıt alınamamıştı.  Tümörün temizlendikten sonra kendi karaciğerinin takılması sayesinde hastamız  tedavi şansına kavuşmuş oldu." diye konuştu.

Balcı, ameliyatın çok başarılı geçtiğini dile getirerek, son  antibiyotik tedavilerinin de tamamlanmasının ardından hastanın taburcu  edileceğini söyledi. Sonucun hem hasta hem de hekimler açısından yüz güldürücü olduğunu  ifade eden Balcı, "Artık hastamızı tamamen sağlık bir şekilde evine göndermeyi  planlıyoruz." dedi. Doç. Dr. Balcı, hastadan alınan örneğe ilişkin patoloji sonucunun  geldiğini ve buna göre tümörün temiz cerrahi sınırlarla çıkarıldığının tespit  edildiğini aktardı. Onkoloji uzmanlarıyla da bir değerlendirme yapılacağını  bildiren Balcı, bu aşamadan sonra kemoterapinin gerekli olup olmadığının  kararlaştırılacağını söyledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...