Hazreti Mevlana'nın türbesinin zamana karşı koyan sırları
Hazreti Mevlana’nın Türbesi’ndeki 186 yıllık örtü Şeb-i Arus törenlerinin son gününde yenisiyle değiştirildi. Mevlana Türbesi’ndeki örtü ve zamana karşı koyan diğer sırların ise tuhaf hikayesi bulunuyor.
Düşünce ve tasavvufi öğretileriyle insanlığa yol gösteren Hazreti Mevlana’nın vuslat günü diye tarif ettiği Şeb-İ Arus'un 748. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle anıldı. Açılışa, Kültür ve Turizm bakanı Mehmet Nuri Ersoy, il protokolü ve Şeb-i Arus için Konya'ya gelen çok sayıda yerli ve yabancı turist ile il protokolü katıldı.
Törende en dikkat çekicisi etkinlik ise Mevlana’nın sandukasının yenilenmesi ve puşide adlı örtünün yenisiyle değiştirilmesi oldu. Sultan Abdülhamit’in yaptırdığı örtü dualarla değiştirildi. Yeni örtü ise ilk örtüye benzer şekilde yapıldı. Sandukasıysa ‘Sultan-ı Ulema’ yani ‘Alimlerin Bilginlerin Sultanı’ unvanı verilen babası Bahaeddin Veled’in sandukası baz alınarak yenilendi.
SON ÖRTÜYÜ 2. ABDÜLHAMİT HAN YAPTIRMIŞTI
Tarih boyunca gerek Hazreti Mevlana’nın gerekse diğer manevi büyüklerin mezar sandukaları ve örtüleri yenilenmiştir. Kanuni Sultan Süleyman ve 3. Selim tarafından yenilenen örtü, son olarak 1895'te, 2. Abdülhamit Han tarafından değiştirilmişti. Örtü, Maraşlı sır ustalarına yaptırılmıştı. Sultan 2. Abdülhamid Han tarafından 126 yıl önce yaptırılan örtü de müzede sergilenmeye devam edecek.
Hazreti Mevlana'nın yenilenen sandukası ve puşidesinin açılışı
HAZRETİ MEVLANA TÜRBESİNDEKİ SIRLAR
Öte yandan Mevlana’nın türbesine ev sahipliği yapan müzede ilginç sırlar da saklı. Müze olarak kullanılan Mevlana türbesindeki mumlar aydınlatma görevinin yanında güveleri uzak tuttuğu için mumların isleri Kur’anların yazımında da kullanılarak kutsal kitaplarda deformasyon yaşanması önlendi.
HAŞERATA KARŞI DEVE KUŞU YUMURTALARI
Türbedeki en dikkat çekici nesnelerden biri de deve kuşu yumurtası. İlk görünüşte lamba gibi duran deve kuşu yumurtasının asıl görevi ise haşeratı ve örümcekleri türbeden uzak tutmak.
Yapının inşasında yumurta akının kullanılması da az bilinen bir bilgi. Harca karıştırılan yumurta akı karışımı sayesinde duvarların yüzyıllarca sağlam kalması sağlandı.