Tgrt Haber

Yargıtay’dan hem işçi hem patrona ‘tazminat’ ile ilgili kötü haber

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
11 Eylül 2022 10:33 - Güncelleme : 11 Eylül 2022 10:38
Yargıtay’dan hem işçi hem patrona ‘tazminat’ ile ilgili kötü haber

Yargıtay, emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi sebeplerle iş sözleşmesini fesheden işçiden ihbar tazminatı talep edemeyeceğine hükmetti. Mahkeme ayrıca bu tür istifalarda işçinin de ihbar tazminatı alamayacağına dikkat çekti. 

Yargıtay’dan hem işçi hem patrona kötü haber geldi. Emsal niteliğinde taşıyan karar ile ‘tazminat’ ile ilgili dikkat çeken gelişme yaşandı. Dört sene çalıştığı şirketten kovulan işçi soluğu mahkemede aldı. Davacı işçi mağaza müdürü olarak çalıştığını, çalıştığı sürede fazla mesai yapmasına rağmen ücret ödenmediği için haksız olarak iş akdine son verildiğini söyledi. Kıdem tazminatı​, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini isteyen işçiye karşı şirket iddiaları reddetti. Mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verirken şirket avukatı kararı temyiz etti.

Yargıtay​ 9. Hukuk dairesi, emeklilik, askerlik ve evlilik gibi durumlarda işverenin işçiden tazminat talep edemeyeceğine dikkat çekti.

HAKLI NEDEN OLSA BİLE TAZMİNAT ALAMAZ

Kararda şu ifadelere yer verildi:

İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir nedeni olmaksızın ve usulüne uygun bildirim süresi tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. Buna göre, öncelikle iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu​'nun 24 ve 25. maddelerinde yazılı olan nedenlere dayanmaksızın feshedilmiş olması ve 4857 sayılı Kanun'un 17. maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak ihbar süresi tanınmamış olması halinde ihbar tazminatı ödenmelidir. İhbar tazminatı iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğu için, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Yine, işçinin 1475 sayılı Kanun'un 14. maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi sebeplerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...