Tgrt Haber

Hizmetin durdurulacağı 48 saat önce haber verilecek

26 Ocak 2015 09:23
Hizmetin durdurulacağı 48 saat önce haber verilecek

Elektrik, su, gaz ve elektronik haberleşme abonelik sözleşmesi daha anlaşılır olacak.

Sözleşmede eksik varsa sorumluluk düzenleyen tarafta… Sözleşme eksikliği yüzünden tüketiciden ek ücret istenemeyecek.Üç ay sonra yürürlüğe girecek olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’ne göre satıcı veya sağlayıcı; Sunulan mal veya hizmete ilişkin olarak tüketiciyle bir abonelik sözleşmesi kurmak zorunda. Yazılı veya mesafeli kurulan sözleşmelerin bir örneği tüketiciye verilecek. Sözleşmeler en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir dilde, açık şekilde düzenlenecek. 
VERGİ DAHİL, TÜM FİYAT BİLGİSİ OLACAK
Mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam fiyat da sözleşmeye konulacak. Fatura bedelinin süresi içinde ödenmemesi halinde, hizmet sunumunun ne şekilde ve ne kadar süre durdurulabileceği de sözleşmede olacak. 
SAYAÇ DEĞİŞİKLİKLERİNİ DE ETKİLİYOR
Fatura bedelinin sonradan ödenmesi durumunda ise hizmet sunumunun ne şekilde ve ne kadar süre içerisinde başlatılacağına ilişkin bilgi, mal veya hizmetin temini için abonenin kullanımına sunulan sayaç, modem ve benzeri cihazların değişiminin yasal yükümlülüklere uygun olarak yapılabileceğine ilişkin bilgiler de sözleşmede bulunacak. 
SÖZLEŞMEDEKİ EKSİKLİK SATICIYA AİT 
Abonelik sözleşmesinde eksiklik bulunması, sözleşmenin geçerliliğini etkilemeyecek. Bu durumda, satıcı malın teslimini durduramayacak. Sözleşmedeki eksiklik, sözleşmeyi düzenleyen tarafından tüketiciden ek ödemede bulunmasını istemeksizin derhal giderilecek. Aksi takdirde, tüketici cezai şart, tazminat ve benzeri adlarla herhangi bir ödemede bulunmaksızın sözleşmeyi feshedebilecek.

48 saat önce haber verilecek

Yönetmelikte, bir plan çerçevesinde yapılan bakım ve onarım hizmetleri de düzenlendi. Satıcı, mal veya hizmet sunumunun durdurulacağını, başlangıç ve bitiş tarihini en az 48 saat öncesinden tüketiciye bildirmekle yükümlü. Haber verme yöntemleri için yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı ya da basın yayın ve benzeri yollar kullanılabilecek.
Faturalar aylık düzenlenir
Satıcı veya sağlayıcı tarafından uygulanacak faturalandırma dönemleri bir ay olarak belirlenecek. Borç tutarı, daha önceden sözleşmede belirlenmiş tutarın veya miktarın altında gerçekleşmesi durumunda faturalandırma bir sonraki dönem veya dönemlerde yapılabilecek.
Abonelik iptali için yeni ibare
Taahhütlü abonelikte tüketicinin yerleşim yerinin değişmesi durumunda, bedel ödemeksizin abonelik feshedilebilecek. Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip olacak.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...