Hububata geç kalan yağmur bakliyata umut oldu
Kiraz, 'Yağmurlar hububat için gecikti. Ancak bu son yağışlar İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde bakliyat türünde olumlu etki oluşturacak' dedi.
Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, "Yağmurlar hububat için gecikti. Buğdayda hasat zamanı geldi. Ancak bu son yağışlar, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde nohut ve mercimek gibi bakliyat türünde olumlu etki oluşturacak" dedi. Kiraz, geçen ay sonunda başlayan ve mayıs itibarıyla devam eden yağışların tarımsal ürünlere etkilerini değerlendirdi. Yağmurun, hububatın "dane doldurma" sürecinde olduğu İç Anadolu Bölgesinde az da olsa olumlu etki oluşturabileceğini ancak rekolte kaybının önlenemeyeceğini belirten Kiraz, buğdaydaki rekolte kaybının İç Anadolu'da yüzde 25'e ulaşmasının öngörüldüğünü, bunun da 1,5-2 milyon ton arasında olduğunu anlattı.
Son dönemdeki yağışların özellikle bakliyatta olumlu etki oluşturmasının beklendiğini bildiren Kiraz, "Yağmurlar hububat için gecikti. Buğdayda hasat zamanı geldi. Ancak bu son yağışlar, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde nohut ve mercimek gibi bakliyat türünde olumlu etki oluşturacak" diye konuştu. Yağış azlığının doğaya bağlı olduğunu ancak bunun olumsuz sonuçlarının iyi yönetilmesi gerektiğini dile getiren Kiraz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, çiftçinin zararının önlenmesi konusunda önemli çalışmalara imza attığını, olumsuz olayların tarım sektöründe spekülatörlerce kullanıldığını, Bakanlığın çalışmalarının da bu açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye'de son yağışlara rağmen baraj ve göletlerin yeteri kadar dolmadığını, taban suyu seviyesinin yetersiz olduğunu ifade eden Kiraz, çiftçinin sulama yönetimini iyi yapması gerektiğini aksi halde endüstri bitkilerinin sulama döneminde sıkıntı yaşanabileceğini kaydetti.
Mart ayındaki don nedeniyle fındık ve kayısıda büyük zarar oluştuğunu anımsatan Kiraz, çiçek açmış ağaçlara zarar veren donun Malatya'da kayısıda yüzde 60-90 rekolte kaybı oluşturmasının beklendiğini bildirdi. Don nedeniyle zarar gören fındıkta, sadece Ordu'daki zararın, 140 bin ton olmasının öngörüldüğünü belirten Kiraz, olumsuz etkilenen sürgünlerdeki ürünlerin iki yıl daha zarar görüleceğini ifade etti. Kiraz, "Fındıktaki zararın parasal değerinin yüz milyonlarca doları bulacağını öngörüyoruz. Dünyada fındığın yüzde 70'ini Türkiye üretiyor. Fındık fiyatları bu yıl çok yükselecek" diye konuştu.