Hülagü, 'Hukuki açıdan Ermenilerin iddiaları mesnetsizdir'
TTK Başkanı Hülagü, 'Hukuki açıdan Ermenilerin iddiaları mesnetsizdir aslı astarı yoktur, hukuki unsura dayanmamaktadır dedi.
Türk Tarih Kurumu (TTK) tarafından düzenlenen "Birinci Dünya Savaşında Ermeniler" Sempozyumu Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ev sahipliğinde başladı. YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen, Türkiye ve dünyanın birçok üniversitesinden tarihçilerin katıldığı sempozyumun açış konuşmasını yapan TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, 24 Nisan'ın Türkiye ve dünya kamuoyu için önemli bir tarih haline geldiğini belirterek, kendileri açısından baktığında ise bu tarihin çok bir şey ifade etmediğini söyledi. Türk-Ermeni ilişkilerini sadece 24 Nisan ile sınırlandırmanın yanlış olduğunu ve resmin tamamına bakmak gerektiğini vurgulayan Hülagü, 1800'lü yılların başından itibaren 1880'lere kadar geçen sürecin bir hareketlenme, fikri anlamda bir çatışma dönemi olduğunu ve özellikle Balkanlarda dış unsurların fiziksel ve yönetimsel etkisiyle birtakım hareketliliğin başladığının görüldüğünü ifade etti.
Hülagü, bu dönemde Ermeni konusunun ortaya çıktığını, çatışma içermese de dış etkilerle problem haline getirildiğini anımsatarak, şöyle konuştu: "Ayastefanos Antlaşması'nın 16. maddesinde Ermeni konusunun anlaşma maddesi haline geldiğini görüyoruz. Ardından Berlin Antlaşmasıyla Ermenilerin anlaşma metnine girdiğini görüyoruz. Bu iki antlaşmayla Ermeni unsurunun uluslararası anlaşma unsuru haline getirildiğini görüyoruz. Bunu yapanların Fransa, Rusya ve İngiltere olduğunu biliyoruz. Osmanlı Devletinde yaşayan gayrimüslimlerin, ileride bağımsız devlet olma yolundaki mücadelelerinde temel belirleyici unsur dış devletlerden aldıkları desteklerdir. Rumlar dış destekler nedeniyle bağımsızlık kazanmışlardır. Sırplar, Bulgarlar da aynı şekilde. Ermeniler de 'dış destek alabiliriz' düşüncesiyle bu ülkelerle temas halinde bulunmuşlardır ve Osmanlı ile ilişkiler bozulmaya başlamıştır."
1880'den 1914 yılına kadar geçen sürede imparatorluğun her yerinde Ermeni isyanlarının yaşandığını, Anadolu'nun bir çok kentinde Ermeni isyanları silsilesiyle karşılaşıldığını anlatan Hülagü, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlının karşısında Fransızlar, İngilizler ve Rusların olduğunu ancak Ermenilerle de savaşmak zorunda kalındığını dile getirdi.