Tgrt Haber

Hülagü kimdir? Hülagü Irak’ta ne yaptı? Erdoğan’dan Batı'ya Hülagü benzetmesi

11 Mart 2022 16:07 - Güncelleme : 11 Mart 2022 16:35
Cumhurbaşkanı Erdoğan Batılı ülkelerin Rus kültürüne yönelik yaptırımlarına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus kültürüne ve Rus kökenli masum insalara karşı yaptırımlarına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’Biz yeni Hülagüler istemiyoruz’’ dedi. Peki Hülagü kimdir, Irak’ta ne yaptı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Batılı ülkelerin Rus kültürüne yönelik yaptırımlarına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Avrupa ülkelerinin Rus kültürüne yönelik yaptırımlarına tepki gösterdi. Erdoğan Hülagü örneği vererek alınan kararların diploması ve demokrasiye uygun düşmediğini vurguladı. Peki Hülagü kimdir, ne yaptı?

HÜLAGÜ KİMDİR?

Hülâgû Han 1217 - 8 Şubat 1265 tarihleri arasında yaşayan ve Batı Asya'nın çoğunu ele geçiren Moğol hükümdardır. Cengiz Han'ın torunu olan Hülagü Han 1255 yılında ağabeyi Mengü Han tarafından Orta Doğu'da henüz ele geçirilmemiş toprakların fethini tamamlamak üzere görevliydi. Annesi Sorgaktani Hatun ve karısı Dokuz Hatun, tıpkı yakın arkadaşı ve komutanı olan Ketboğa gibi dinine bağlı birer Nasturi Hristiyanlardı. Moğol İmparatorluğu'nun dinlere karşı alışılmış hoşgörüsüne karşın Hülagü'nün Müslümanlara olan düşmanlığında bu üçünün etkisi olduğu düşünülüyor. Hülagü Moğol hanları arasında en korkulan ve en çok kan döken hükümdarlardan biridir.

Hülagü kimdir? Hülagü Irak’ta ne yaptı? Erdoğan’dan Batı'ya Hülagü benzetmesi

HÜLAGÜ HAN IRAK’TA NE YAPTI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan batılı devletlerin Rus kültürüne ve Avrupa’da yaşayan masum Rus vatandaşlarına yönelik aldığı kararlara tepki gösterdi. Erdoğan Ukrayna’nın haklı mücadelesine zarar veren bu kararları kınarken Hülagü Irak benzetmesi yaptı. Peki Hülagü Irak’ta ne yaptı?

Bağdat Kuşatması, Hülagû Han'ın komutası altında birleşen Moğol ordularının, Abbâsî Halifeliğinin başkenti Bağdat'ı almak için yaptıkları başarılı kuşatmadır. Bu kuşatmayla başkentin Moğollar tarafında ele geçirilerek istila edildiği, yağmalandığı ve tahrip edildiği bilinir. Moğol askerleri 7 gün boyunca şehirde bulunanları öldürürken 200 bin ila 1 milyon arasında Bağdatlı'nın öldürüldüğü tahmin edilir. Abbâsî Halifeliği bu saldırı sonrası yok olmuştur. Son Abbasi halifesi Müstasım, kanının dökülmesinin uğursuzluk getireceğine inanılarak oğullarıyla beraber bir halıya sarılmış ve ölene kadar atlara çiğnetilmiştir. Kuşatmanın ardından Bağdat surları, binaları ve kütüphaneleri yıkılmış, halkın büyük bir kısmı kılıçtan geçirilmiştir.

ERDOĞAN'DAN BATIYA HÜLAGÜ BENZETMESİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı’nın Rus kültürüne yönelik yaptırımlarına Hülagü benzetmesiyle tepki verdi. Erdoğan ''Yangına körükle gitmenin, ateşe bazen benzin dökmenin kimseye bir faydası olmayacağı kanaatindeyiz. Ukrayna halkının meşru müdafaası desteklenirken bu mücadeleye zarar verecek, leke sürecek adımlardan mutlaka imtina edilmedilir. Batı ülkelerinden yaşan rus kökenli insalara ve Rus kültürüne yönelik faşizan uygulamalar asla kabul edilemez. İsim vereceğim. Bakıyorsunuz Almaya’da bir orkestra şefi Putin'in arkadaşı olduğu için görevden alınıyor. Öbür tarafta yine bir başka Avrupa ülkesinde dünya meşhur Dostoyevski’nin eserleri yasaklanıyor. Biz bunu neye benzetiyoruz biliyor musunuz? Bir zamanlar Irak’ta Hülagü’nün yakıp yıktığı kütüphaler vardı ya. İşte o döneme benzeyor.Biz yeni Hülagüler istemiyoruz’’ dedi. Ne demokrasi ne diplomasi ne insanlık bunlara layık değil'' ifadelerini kullandı.

RUS KÜLTÜRÜNE YÖNELİK YAPTIRIMLAR NELER? 

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle ABD ve Avrupa ülkeleri Rus kültürüne yönelik sert yaptırımlar açıkladı. İşte Rus kültürüne yapılan yaptırımlar:

  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arkadaşı Münih Filarmoni Orkestrası şefi Valery Gergiev'e işgal kınaması için verilen sürenin dolamsının ardından görevinden alındı. Gergiev, Edinburgh Uluslararası Festivali'ndeki onursal başkanlığı görevinden de istifa etti. 
  • Avrupa Yayın Birliği (EBU), 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'na Rusya'nın katılamayacağını açıkladı.
  • İtalya'daki Milano-Bicocca Üniversitesi, Yazar Paolo Nori’nin Dostoyevski üzerine vereceği dersi iptal etti. 
  • FIFA ve UEFA, Rus kulüpleri ve milli takımlarının organizasyonlarına katılımını askıya aldı.
  • Rus yönetmen Tarkovsky'nin filmleri IMDB listesinden çıkarıldı.
  • Netflix, Tolstoy'un eseri 'Anna Karenina' uyarlamasının çekimlerini iptal etti. 

Kültürel yaptırımları birçok insan tarafından tepki aldı. Yaptırımlar 'kültürel faşizm' olrak değerlendirildi. 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...