Tgrt Haber

Hurda araç tehlikesi mahkeme raporunda! Anne ve 5 çocuğuna mezar olmuştu

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı, TGRT Haber
28 Kasım 2023 14:40 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 15:31

Siirt'te anne ve 5 çocuğunun yanarak hayatını kaybettiği kazanın bilirkişi raporunda 29 yaşındaki araç için ömrünü tamamlamış ifadesi yer aldı. Artan sıfır otomobil fiyatları nedeniyle büyük rağbet gören hurda niteliğinde araçların trafikte olduğu düşünüldüğünde tehlikenin büyüklüğü gözler önüne serildi.

Siirt​'in Kurtalan 6 Kasım'da ilçesinde anne ve 5 çocuğunun yanarak hayatını kaybettiği trajik kazanın bilirkişi raporu ortaya çıktı. Raporda küle dönen araç için "29 yaşında ve ekonomik ömrünü fazlasıyla tamamlamış" ibaresi dikkat çekti

KAZANIN YERİ MOTOR BÖLMESİ

4 cumhuriyet savcısının görevlendirildiği soruşturma kapsamında, otomotiv, makine ve elektrikte uzmanlardan oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı 7 sayfalık rapor Kurtalan Cumhuriyet Başsavcılığına iletildi.

Rapora göre, bilişkişi heyeti, yangının başlangıç noktasını motor bölgesi olarak belirledi. Egzoz manifoldundaki (silindir içindeki yanmış gazın çıkış borusu) yanmış gaz sızıntısı nedeniyle motor bölgesinde patlama meydana geldiği, motorun da bu sebeple öne doğru fırlamış olduğu belirtildi.

LPG TANKINDA SORUN YOK

Yapılan incelemede aracın LPG tankının 2022 yıılında yenilendiği ve 2032 yılına kadar kullanılabileceği belirtilerek yangın​ ile LPG tankı arasında herhangi bir bağın bulunmadığı aktarıldı. Yakıt tankı ile motor arasındaki LPG tesisat borularında da herhangi bir deformasyon bulunmadığı ifade edildi.

Yangının araçtaki mekanik arıza kaynaklı meydana geldiği kanaatini oluştuğu belirtilirken, "Yangın hadisesinin öncesine ait olarak aracın bakımlarının eksik veya yetersiz olduğu kanaati oluşmakla beraber aracın 29 yaşında ve ekonomik ömrünü fazlasıyla tamamlamış olmduğu" ibaresine yer verildi.

TRAFİKTE BİNLERCESİ VAR

Kazanın kullanıcı hatası kaynaklı olduğu tespitine yer verilen rapor, bir yandan da büyük bir tehlikeye işaret etti. Nitekim son yıllarda sıfır araçlar başta olmak üzere otomobil piyasasındaki fahiş fiyat artışları, hurda olarak nitelendirilebilecek araçların rağbet görmesine neden olmuştu. Özellikle Anadolu dar gelirli vatandaşların tercih ettiği benzer profildeki binlerce araç insan hayatı açısından büyük bir rdisk oluşturuyor.

NE OLMUŞTU?

Mehmet Yaşar'ın kullandığı 72 KA 229 plakalı otomobil, 6 Kasım'da Kurtalan ilçesinin Gözpınar köyü mevkisinde kontrolden çıkarak devrilmiş, LGP'li olduğu öğrenilen otomobil patlayarak alevlerin arasında kalmıştı. Çıkan yangında Aynur Yaşar (32), çocukları Rodi (5), Cudi (6), Bahoz (11), Viyan (14) ve Beritan Delila Yaşar (15) hayatını kaybetmişti. 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...