İdlib'de Esad rejimine terör örgütü YPG/PKK da destek veriyor
Terör örgütü YPG/PKK, Beşşar Esad rejiminin Halep'in İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içindeki kuzeybatı kırsalındaki saldırılarına destek veriyor.
Terör örgütü YPG/PKK, Rusya'nın hava desteğiyle, Esad rejimi ve İran destekli terörist grupların Halep'in kuzey kırsalında Şeyh Akil Dağı çevresinde ilerleme girişimlerine destek vererek, işgal ettiği bölgelerden muhaliflerin kontrolündeki bölgelere saldırı gerçekleştirdi.
Askeri muhalif kaynaklardan alınan bilgiye göre, Zeytin Dalı Harekatı ile Afrin’den çıkarılan YPG/PKK Halep’in kuzeyindeki işgal ettiği bölgelerden, Şeyh Akil'de konuşlu Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 3 no'lu gözlem noktasının da bulunduğu bölgedeki muhaliflere rejim güçleri ile eş zamanlı saldırdı.
Muhalifler ağır silahlarla karşılık vererek örgütün saldırılarını püskürttü. TSK de terör örgütünün mevzilerine obüs atışları yaptı.
Zeytin Dalı Harekatı ile Afrin’den çıkarılan YPG/PKK Halep’in kuzeyindeki Tel Rıfat ve çevresine yerleşerek işgalini sürdürüyor.
Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatına uymadılar
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.
Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu. Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı.
Rejim güçlerinin Eylül 2018'de askeri yığınağa hız vermesi üzerine Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı. Saldırılarına kısa bir süre ara verdikten sonra yeniden başlayan rejim güçleri, Mayıs 2019'da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 10 Mayıs 2019'da yaptığı açıklamada, rejim unsurlarının İdlib’in güneyine yönelik artan saldırı ve tacizlerinin 6 Mayıs’tan itibaren kara harekatına dönüştüğüne dikkati çekmişti. Rejim ve destekçileri bu tarihten itibaren Kefrenbude, Han Şeyhun, Marratünnuman, Serakib gibi büyük ilçelerin yanı sıra İdlib'in güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi yoğun topçu ve hava saldırıları neticesinde ele geçirdi.
Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan bu yana ise Suriye-Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 794 bine ulaştı.