İlaçta ‘kur’ oyunu: Vatandaş eli boş dönüyor, bakanlık harekete geçti
Sağlık Bakanlığı birçok ilacın eczanelerde bulunamaması nedeniyle harekete geçti. Bakanlık yetkilileri krizin sebebinin şubat ayındaki kur güncellemesini bekleyen stokçular olduğunu belirtti.
Hastalar birçok ilaca ulaşamıyor. Eczaneler bazı soğuk algınlığı ilaçları için bile “yok” diyor. Eczacılar kendilerine ürün gelmediğini söylüyor. İlaç depolama şirketleri dağıtımların devam ettiğini belirtiyor. Sahada denetimleri sıklaştıran Sağlık Bakanlığı yetkilileri “Türkiye’ye giren tüm ilaçlar barkodlu. Takip ediyoruz” diyor ve stokçuluk yapıldığına işaret ediyor. Gözler şubatta... Üç ay sonra kur güncellemesi bekleniyor.
Eczanelerdeki birçok ilaca son dönemde ulaşılamıyor. Diyabet, kalp ve kanser gibi hayati öneme sahip ilaçların yanında soğuk algınlığı ilaçları da karaborsaya düştü. Depolama şirketleri dağıtımlarına devam ettiğini belirtirken eczaneler de kendilerine ürün gelmediğini iddia ediyor. Türkiye’ye giren bütün ilaçların barkodlu olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı ise stokçuluk yapıldığını vurguluyor.
‘SIKINTININ SEBEBİ STOKÇULUK’
Türkiye Gazetesi’ne konuşan ve “piyasada olmayan ilaç yok” diyen bakanlık yetkilileri, ilaç fiyatlarında kurun her yıl şubat ayının ikinci haftasında bakanlık tarafından güncellendiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl şubat ayında Euro kurunun 4,95 liradan sabitlendiğini belirten yetkililer, artan Euro fiyatların karşısında eczacıların ve depocuların devletin yeni kur belirlemesini beklediğini ve yaşanan sıkıntının stokçuluktan kaynaklandığını aktardı.
Eczanelerde stokçuluk iddiası üzerine Sağlık Bakanlığı denetimleri artırdı
BAKANLIK: SIKI TAKİPTEYİZ
Yetkililer, vatandaşların bulunamayan ilaçların tedariki için kendileri ile iletişime geçebileceklerinin dile getirdi. İlaçlardaki kur güncellemesinin tebliğe uygun olarak 2022 yılının şubat ayında yapılacağını ifade eden yetkililer ithal edilen ya da üretilen her bir kutu ilacın hareketinin üretimden eczanelerde satışına kadar izlenebildiğini söyledi. İlaçların tamamının sisteme barkodlu girdiğini, hangi ilacın nerede olduğunun görüldüğünü ve sistem üzerinden eczane-depo-üretici arasındaki ilaç akışının yani sevkiyatın düzenli olarak takip edilmekte olduğunu belirten yetkililer piyasada bulunamadığı ileri sürülen ilaçların kurum tarafından İlaç Takip Sistemi üzerinden tek tek ve detaylıca kontrol edildiğini söyledi. Yapılan çalışmaların sonucunda söz konusu ilaçların ekseriyetinde tedarik probleminin tespit edilmediğini aktaran yetkililer şunları ifade etti: Kurumumuz global ve yerli firmalarla sürekli irtibat hâlinde. Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde, gerekli tedbirler tarafımızca hızla alınıyor. Denetim birimlerimizce tespiti hâlinde, firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacak. Hastalarımız tedarik edemedikleri ilaçlar için ‘ilac.tuketici@titck.gov.tr’ ya da ‘halkla.iliskiler@titck.gov.tr’ adreslerine e-Posta gönderebilir; 44 44 680 numaralı telefondan kurumumuza ulaşabilir.
STOKÇULARA CEZA KESİLDİ
Sağlık Bakanlığının yaşanan stokçulukla ilgili incelemeleri bütün hızıyla sürüyor. Türkiye genelindeki ecza depoları. ilaç firmaları ve eczanelere bakanlık yetkilileri tarafından denetimler başladı. İlaç Takip Sistemi (İTS) ile buralarda kritik ilaçların bulunup bulunmadığı ve depodaki fiziki stok durumunun uyumlu olup olmadığı kontrol edildi. Stoklar ile İTS kayıtları arasında farklılık olduğu tespit edilen eczanelerle ilgili tutanak tutuldu. Eczacılara satılı yapılan ilaçların İTS bildirimlerini zamanında ve tam yapmaları konusuna uyarılarda bulunuldu.