Tgrt Haber

İngiltere'de 'yapılamaz' denilen yöntemle Türkiye'de şifa buldu

24 Ekim 2018 13:30
İngiltere'de 'yapılamaz' denilen yöntemle Türkiye'de şifa buldu

"Mavi bebek" sendromu olarak da bilinen siyanotik doğumsal kalp hastalığı (Fallot Tetralojisi) ile dünyaya gelen ve akciğer damar kapağında gelişen yetersizlik nedeniyle ciddi sorunlar yaşayan Hindistan asıllı 17 yaşındaki Fayzan Sayed, Türkiye'de başarıyla uygulanan anjiyo yöntemiyle akciğer damar kapağı takılması (Transkateter Pulmoner Kapak İmplantasyonu) işlemiyle sağlığına kavuştu.

Doğumsal kalp anomalisinin vücudunun mavi renge dönüşmesine neden  olduğu Sayed, henüz iki yaşındayken yaşadığı Dubai'de ameliyata edildi. 17  yaşındaki Sayed'in, geçen yıl yapılan rutin takibi sırasında, kalp kapağında  kaçak olduğu belirlendi.

Bunun üzerine Sayed ailesi, dünyanın önemli çocuk kardiyoloji  uzmanlarıyla çocuklarına, cerrahiye gerek kalmadan anjiyo yöntemi ile akciğer  damar kapağı takılması için görüşmelere başladı.

Başta İngiltere, ABD, İtalya ve Dubai'den bu alanda isim yapmış önemli  hekimlerle görüşen Sayed ailesine, işlemin ancak Türkiye'de Prof. Dr. Ahmet  Çelebi ve ekibi tarafından gerçekleştirilebileceği aktarıldı.

Bunun üzerine Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve  Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü Eğitim Görevlisi olan Prof. Dr.  Çelebi'ye ulaşan aile, gerekli incelemelerin yapılabilmesi için Türkiye'ye geldi.

Yapılan incelemenin ardından Sayed'e, Transkateter Pulmoner Kapak  İmplantasyonu yönteminin uygulanabileceği tespit edilerek, işlem aynı gün  gerçekleştirildi.

Bu yöntemle sağlığına kavuşan Sayed, şimdilerde hayallerini  gerçekleştireceği günlerin gelmesini bekliyor.

"Kliniğimiz bu konuda dünyanın en iyi durumdaki merkezi"

Feyzan Sayed'e uygulanan yönteme ilişkin AA muhabirinin sorularını  yanıtlayan Prof. Dr. Çelebi, "Hastamız bize, İngiltere'de anjiyo yöntemiyle kapak  implantasyonun mevcut onaylı kapaklarla yapılamayacağı, bunun ancak ameliyatla  gerçekleştirilebileceğinin iletilmesi üzerine ulaştı. Geliştirdiğimiz teknikle  dünyadaki en büyük seriyi gerçekleştirdik. 90'ın üzerinde hastaya, pulmoner  kapağı, kapak yerleştirme tekniğiyle başarılı şekilde implant ettik. Hasta,  sadece İngiltere değil, İtalya, Dubai, ABD gibi birçok yerle yazışmış. Sorunun,  onaylanmış ve piyasada bulunan perkütan kapaklarla çözülemeyeceği veya yapılsa  bile hem riskli hem de fonksiyonun bozuk olacağı söylenmiş. Daha sonra oradaki  hekimler hastaya bizim ismimizi vermiş. Aynı seansta hem içine kapak implante  edilecek stenti hem de kapağı sorunsuz bir şekilde anjiyo yöntemiyle kasıktan  girerek yerleştirdik. Şu anda kapağı tam olarak fonksiyonel şekilde çalışıyor ve  hem kapakta hem de etrafında hiç kaçak yok." diye konuştu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...