Tgrt Haber

Irak'ta 2 bakan adayı için Mecliste ikinci oylama

16 Eylül 2014 18:25
Irak'ta 2 bakan adayı için Mecliste ikinci oylama

İçişleri Bakanı adayı Riyad El Garib ile Savunma Bakanı adayı Caber El Caberi, milletvekillerinin çoğunluğunun oyunu alamadı. Sonuçtan Şii Ulusal İttifak sorumlu tutuldu. İki bakan adayı için de Meclis'te Perşembe günü bir oylama daha yapılacak.

Irak Meclisi, Başbakan Haydar El İbadi'nin iki önemli bakanlık için gösterdiği adaylara onay vermedi. Meclis'te yapılan oylamada, Şii İçişleri Bakanı adayı Riyad El Garib ile Sünni Savunma Bakanı adayı Caber El Caberi milletvekillerinin çoğunun desteğini alamadı. İki aday için de Perşembe günü Meclis'te bir oylama daha yapılacak. Ülkede 30 Nisan'daki genel seçimlerin ardından siyasi kriz aylarca sürmüş, Irak Meclisi sonunda İbadi'nin kurduğu birlik hükümetine geçen hafta güvenoyu vermişti. Ancak selefi Nuri El Maliki'ye göre daha kapsayıcı bir hükümet kurmaya çalışan İbadi, iki önemli bakan adayını daha sonra açıklayacağını söylemişti. İbadi'nin, Kürtlerin yanı sıra özellikle Sünnilerin de desteğini alması, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı verilen mücadelenin başarı ile sonuçlanmasında hayati önemde görülüyordu. Irak'ın önde gelen siyasetçilerinden Mithat El Ulusi, Meclis'teki son oylamada alınan sonuçtan Şii Ulusal İttifak'ı sorumlu tuttu. İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Ulusi, ittifakın parçası olan ve Maliki'ye yakın Bedir Örgütü'nün İçişleri Bakanlığı'nı istediğini ve Garib'in adaylığından memnun olmadığını söyledi. Ulusi, "Ulusal İttifak, İçişleri Bakanlığı'nın hakkı olduğunu söyleyerek itiraz etti. İttifaka mensup milletvekillerinin oylamaya katılmaması, bakan adaylarının yeterli oyu alamamalarına neden oldu" dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...