İranlı hackerlar Türkiye'ye sızdı
İran'ın başkenti Tahran'da harekete geçen internet hackerları Türkiye de dahil tam 16 ülkenin gizli bilgilerini içeren altyapılarına sızdı.
ABD'li güvenlik firması Cylance, son iki yıldır “Satır Operasyonu” kapsamında Tahranlı hackerların, Türkiye dahil 16 ülkenin gizli bilgilerini içeren altyapılara sızdığını ortaya çıkardı.İran'ın başkenti Tahran'da harekete geçen internet hackerlarının Türkiye'de devlet kurumları ve kritik altyapı şirketlerinden hassas bilgileri çaldığı ortaya çıktı. ABD merkezli Cylance siber güvenlik şirketinin yayınladığı rapora göre son 2 yıldır Türkiye'nin de dahil olduğu 16 ülkeye karşı İran merkezli bir siber saldırı yaşanıyor. “Satır Operasyonu” adı verilen dijital casusluk eyleminde ABD, İngiltere, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İsrail, Kuveyt, Meksika, Pakistan, Katar, Suudi arabistan, Güney Kore, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri hedef alındı.
Fiziksel saldırı riski
2012'den beri süren “Satır Operasyonu”nda; bahsi geçen ülkelerin hükümet kurumları ve kritik önemdeki altyapı şirketlerinin bilgi ağına sızıldı. Büyük kısmı Tahran'da, geri kalanları Hollanda, Kanada ve İngiltere'de yerleşik bilgisayar korsanları 'yüksek derecede hassas bilgileri' aldılar. Cylance, hacker operasyonun siber güvenliği küresel derecede tehlikeye attığını belirterek toplanan bilgilerin ileride 'fiziksel zarar' vermede bile kullanılabileceğini öne sürdü. Askeri şirketlerin yanısıra enerji, petrol, gaz, ulaşım, havayolları, hastaneler, teknoloji, eğitim ve uzay endüstrileri gibi alanlar da hackerların hedefinde yer aldı.
'Stuxnet intikamı'
İran'ın siber saldırı kapasitesini daha önce görülmemiş seviyeye çıkardığını belirten Cylance raporunda “İran'ın siber savaş yetisi dönüşüm geçiriyor. Ulusal ya da küresel seviyede, fiziksel dünyada bir saldırı ihtimali giderek yükseliyor” ifadelerini kullandı. Rapora göre İran'ın siber güvenliğe verdiği önem Stuxnet virüsünün saldırılarının etkisiyle yükseldi. ABD ya da İsrail kaynaklı olduğu düşünülen Stuxnet virüsü, İran'ın nükleer programına ciddi bir zarar vermişti.
“Satır Operasyonu“nun sadece küçük bir kısmını aydınlatabildiğini öne süren Cylance, İran'ın saldırılarına destek vermesi için Kuzey Kore'den ortaklar aradığını belirtti. Firmanın iddiasına göre, ABD'de üniversitelerde okuyan genç hackerlar da İran tarafından siber saldırıların içine çekilmek isteniyor.(Milliyet)