Tgrt Haber

IŞİD rafineriyi ele geçirdi, Irak Türkiye'den benzin talep etti

21 Haziran 2014 17:37
IŞİD rafineriyi ele geçirdi, Irak Türkiye'den benzin talep etti

Aydın'ın Germencik İlçesi'ne jeotermal enerji santrali açılışı için gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, çeşitli açıklamalar yaptı.

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kontrolünü ele geçirdiği Beyci Petrol Rafinerisi'nin üretimini durdurması sonrası bu ülkeden benzin ihtiyacının Türkiye'den karşılanması noktasında bir talebin geldiğini belirten Bakan Yıldız, "Bu TÜPRAŞ tarafından karşılanabilir. Ancak bunun nakliyesi özellikle Habur sınır kapısında çok ciddi kuyrukların oluşmasına neden olacak. Bunun fiziki gerçekleşmesinin kolay olmayacağını söyleyebilirim" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir dizi açılış ve temel atma töreni için Aydın' geldi. Maren Enerji tarafından yaptırılan İrem-Sinem-Deniz jeotermal enerji santrali açılış töreni için Germencik ilçesine geçen Bakan Taner Yıldız, açılış sonrası gazetecilere gündemle ilgili çeşitli açıklamalar yaptı.
BEYCİ RAFİNERİSİ, BENZİN İHTİYACINI ARTTIRDI
Ülkenin akaryakıt ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Beyci Rafinerisi'nin üretiminin durdurduğunu, bölgeye ham petrol sevkiyatı yapılamadığını, bölgenin petrol ürünleri ihtiyacının da karşılanamadığını söyleyen Bakan Yıldız, bu durumdan sadece Erbil, Kerkük ve Musul'un değil, Süleymaniye'nin de olumsuz etkilendiğini söyledi. Bakan Yıldız, "Bu rafinerinin kapanması günde 4 bin ton civarında benzin ihtiyacı demektir. Bu ihtiyacın Türkiye'den karşılanmasıyla alakalı bize bir talep geldi. Şu anda zaten karayoluyla tankerle ham petrol alınıp, uluslararası arenada takaslar söz konusuydu. Ama bu yeni gelişme artık daha fazla bir ihtiyaç olduğunu ortaya koydu. Bu TÜPRAŞ tarafından karşılanabilir. Ancak bunun nakliyesi özellikle Habur sınır kapısında çok ciddi kuyrukların oluşmasına, kuyrukların artmasına neden olacak. Bu işin lojistiğinin nasıl düzenleneceğiyle alakalı Gümrük ve Ticaret Bakanımızla da görüşmelerimiz olacak. Bunun fiziki gerçekleşmesinin kolay olmayacağını söyleyebilirim. Çünkü önemli miktarda daha tanker trafiğe girmek durumunda kalacak. Hem giriş hem çıkış olarak düşünürsek Habur Kapısının fiziki şartlarının çok zorlanacağını, kapasitesinin çok üzerinde zorlanacağını söyleyebiliriz" dedi.
ŞARTLAR OLUŞURSA, SOMA MADENLERİ AÇILACAK
Soma'da halen kapalı olan maden ocaklarında üretimin devam edip etmeyeceğiyle ilgili bir soruya Bakan Yıldız, "Ancak bu madenlerde ilgili çalışma şartları oluşuyorsa açılmasını orada bulunan işçi kardeşlerimiz de istiyorlar. Spekülatif açıklamalara aldırış etmemek lazım. Maaşlar dağıtılmayacak dendi, dağıtıldı. Üretim yapılmayan ocakların iyileştirilmesi için oradaki işçilerin çalışması gerekiyorsa herhalde bu da çok yadırganacak bir durum değildir. Oraya da girmek istenmiyorsa kendi tercihleri olacaktır. Biz işçi kardeşlerimizin sağlığını öncelikle olarak düşünmeye devam edeceğiz" cevabını verdi. Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak'ın Bulgaristan'ın Güney Akım'dan çıkması halinde Türkiye'nin projeye dahil edilebileceği yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Moskova'da Novak ile biraradaydık. Tabii ki tüm bu konulara girdik. Ama önümüzdeki süreci dikkatle takip etmemiz lazım" dedi. Bakan Yıldız ayrıca, önümüzdeki yıl jeotermal enerji sayesinde 1 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçmeyi hedefledikleri söyledi. Rüzgar enerji santralleri sayesinde de Bakan Yıldız, geçen yıl 6 yüz milyon dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçtiklerini vurguladı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...