Tgrt Haber

Ispanak kara mayınlarını buldu!

01 Kasım 2016 10:46
Ispanak kara mayınlarını buldu!

Bilim insanları ıspanak bitkisini, 'küçük' bir müdahale ile bomba dedektörüne dönüştürmeyi başardı. Bitki yapraklarına yerleştirilen küçük tüplerle sinyal iletti.

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün ( MIT) makale olarak yayınladığı çalışmaya göre, yapraklarına küçük tüpler yerleştirilen ıspanakların, kara mayınlarında bulunan nitro-aromaları toplayarak sinyal olarak iletmesi sağlandı. Veriler, kablosuz olarak akıllı cihazlara da aktarılabiliyor.

Peki ıspanağı bir bomba dedektörüne dönüştüren bu 'küçük müdahale' nasıl gerçekleşiyor ?

Bilim insanları ıspanak bitkisinin istenen sinyalleri verebilmesi için, yapraklarına nano partiküller ve karbon nanotüpler yerleştirdi.

Sinyalleri okuyabilmek için ise yaprağa lazer tutarak, bu nanotüplerin lazer ışığıyla tepkimeye girmesi sağlandı. Bir kızıl ötesi kamera aracılığıyla da hedef moleküllerin tepkimesi tespit edildi.

KİTLESEL SALDIRILARA KARŞI BİTKİSEL ALARM SİSTEMİ

BBC'ye konuşan proje sorumlularından Profesör Michael Strano, şu açıklamayı yaptı:

"Bu yöntemle, bitkileri isteğimiz herhangi bir şeyi belirlemesi için kullanabiliriz. Bitkiler savunma sistemi olarak kullanılabilir. Ayrıca toplu alanlara yerleştirilerek 'terörist faaliyetlere' karşı da sensör işlevi görebilir."

Michael Strano'nun laboratuvarı yakın zamanda, yine karbon nanotüpleri aracılığı ile TNT tipi patlayıcıları ve sinir sistemini etkileyen sarin gazını tespit etmeyi başarmıştı.

TÜRKİYE'NİN SINIRLARINDA BİNLERCE MAYIN VAR

Türkiye-Suriye sınırında bulunan binlerce mayın yıllar süren çalışmayla temizlenebildi. Milli Savunma Bakanlığı, 2013 yılında yaptığı açıklamada, yaklaşık 11 bin mayının topraktan çıkarıldığını duyurmuştu.

Ancak Suriye sınırında halen çıkarılmamış mayınlar var. Ayrıca Irak, İran ve Ermenistan sınırlarında da temizleme yapılacak. Milli Savunma Bakanlığı, söz konusu temizliğin 2024 yılında tamamlanabileceğini ilan etmişti.

Kaynak: BBC Türkçe, Milliyet

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...