Tgrt Haber

İspanyollar 20 yıl sonra feci uçak kazasının belgeselini çekmek için Türkiye'de

Editör: Burak Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
27 Haziran 2023 09:42 - Güncelleme : 27 Haziran 2023 09:48
İspanyollar 20 yıl sonra feci uçak kazasının belgeselini çekmek için Türkiye'de

Afganistan'da görev yapan İspanyol Barış Gücü Askerleri'ni taşıyan Ukrayna'dan kalkan uçağın yakıt ikmali için Trabzon'a inişi esnasında Maçka'daki Pilav Dağı'na çarpması ve kaza sonucunda 75 kişinin yaşamını yitirdiği feci kaza 20 yıl sonra İspanyolların hazırlayacağı belgesele konu oldu.

TrabzonMaçka​'da 2003 yılında Pilav Dağı'na çarpan Afganistan​ askerlerini taşıyan uçaktaki 75 kişi yaşamını yitirmişti. Kazadan yıllar sonra İspanyol ekip kazanın öncesi ve sonrasını belgesel yapmak için Türkiye'ye geldi.

”Cajones Cerrados” adlı belgesel film çekimi için İspanya'dan Maçka'ya gelen ispanyol ekip, cami imamı Sait Topçu ile görüşerek uçağın düştüğü Pilav Dağı'nda, düşen uçağın lastiğinin sergilendiği Topçu'ya ait müzede ve görev yaptığı camide çekimler yaptı.

YAKIT İKMALİ İÇİN TRABZON'A YANAŞIRKEN PİLAV DAĞI'NA ÇARPTI

26 Mayıs 2003 tarihinde Afganistan'da görev yapan İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan Ukrayna'nın UmAir Havayolları'na ait YAK-42 tipi uçak, yakıt ikmali için Trabzon Havalimanı'na inmek isterken, aşırı sis nedeniyle Maçka ilçesi Atasu Beldesi'ndeki Pilav Dağı'na çarpmış, kazada 62'si İspanyol asker, 13'ü Ukraynalı mürettebat olmak üzere 75 kişi hayatını kaybetmişti. 

Uçağın düştüğü bölgeye yakın bir yerdeki mahallede bulunan camide imamlık yapan Sait Topçu, olayın hemen ardından uçağa ulaşan ilk kişi olurken, uçağın düştüğü yerde bulduğu bir askere ait eşyaları İspanya'daki ailesine göndermiş ve kendisine İspanya Liyakat Nişanı ünvanı verilmişti.

İspanyollar 20 yıl sonra feci uçak kazasının belgeselini çekmek için Türkiye'de

"UÇAK KAZASINDAKİ İNSANİ VE İSLAMİ BOYUTLARIN ÖN PLANA ÇIKARTILMASI AÇISINDAN ETKİLİ OLDU"

Kazanın üzerinden geçen 20 yılın ardından uçak kazasını ve sonrasında yaşananları bir belgesel filmle anlatmak için bölgeye gelen İspanyol belgesel ekibine yardımcı olduğunu belirten imam Sait Topçu "Belgesel çekimleri camide, Pilav Dağında ve uçağın lastiği bulunan müzede yapıldı. Uçak kazasındaki davranışların insani ve İslami boyutların ön plana çıkarılması bizler açısından son derece memnuniyet verici oldu” dedi.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...