Tgrt Haber

Deprem Uzmanı Prof. Haluk Eyidoğan, İstanbul depreminin 2030'a kadar olma olasılığını açıkladı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
11 Ağustos 2023 09:49 - Güncelleme : 11 Ağustos 2023 10:25

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Malatya’da 5,3 şiddetindeki artçı deprem meydana geldi. Deprem gerçeği sık sık kendini hatırlatırken İstanbul'a özel bir deprem yasası hazırlanıyor. Doğu’daki depremlerin artçı şokları devam eder mi? İstanbul’da deprem olma olasılığı kaçtır? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul’da 2030 yılına kadar büyük depremin olma olasılığının yüzde 50 olduğunu söyledi.  

6 Şubat Kahramanmaraş deprem​inin acıları henüz tazeliğini korurken Malatya’da 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerden de hissedilen depremde vatandaşlar korku ile kendilerini sokağa attı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul​'a özel bir deprem yasası çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Özhaseki, konuyla ilgili tatilde olan TBMM'nin olağanüstü toplanabileceğine işaret etti. Öte yandan büyük Marmara depremi İstanbul’da tedirginlik oluşturmaya devam ediyor. TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul’da 2030 yılına kadar deprem olma olasılığının yüzde 50 olduğunu söyledi. 

5,5 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR ARTÇI ŞOKLAR OLABİLİR  

6 aydır artçı depremlerin devam ettiğini altını çizen Eyidoğan, Hatay-Kırıkhan’dan Çelikhan’a kadar olan Doğu Anadolu fayının üzerinde ve Kozan’ın kuzeyinden Malatya’ya kadar olan bölgede de artçı depremlerin devam ettiğini söyledi. İki büyük depremin artçı depremlerinin devam edeceğini kaydeden Eyidoğan, “5,5 şiddetine kadar deprem olabilir. On deprem de artçı şoktur. Hafif hasarlı konutlar orta hasarlı konut olabilir, orta hasarlı konutlar ağır hasarlı olabilir, ağır hasarlı konutlar da yıkılabilir” dedi. Eyidoğan, depremem ilişkin şunları söyledi: "Büyük depremlerde bazı faylara stres yüklendi, bu fayların ne zaman ve ne kadar büyüklükte deprem üreteceğini kesin bir şey diyemeyiz. Deprem haritaları belli, bunlara göre hazırlık yapmalıyız.”

Doğu'da artçı depremler devam ediyor

7 İL ETKİLENECEK! 2030’A KADAR OLMA OLASILIĞI YÜZDE 50 

Eyidoğan, 2016’da en son revize dilen bilimsel çalışmalar 2030 yılına kadar bu depremin olma olasılığının yüzde 50 olduğunu söyledi. “En son çalışma bunu gösteriyor” diyen Eyidoğan, “2030’da değil de 2032’de olur ya da 2 hafta sonra olur. Bugün bu tarihte olacak diyemeyiz. Bir Marmara depremi olacak ve tüm Marmara’yı etkileyecek. Kahramanmaraş depremleri 11 ili etkiledi. Marmara depreminden 7 il ve bu illere bağlı ilçeler, köyler bundan etkilenecek” dedi. 

YASALAR HIZLICA HAZIRLANMALI 

“İstanbul için kaç binanın kentsel dönüşüme girmesi gerektiği, hangi bölgelerin risk altında olduğu, kayıp ihtimalleri hesaplandı” ifadelerini kullanan Eyidoğan, mevzuatta eksiklikler olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “İmar mevzuatı gözden geçirilmeli ve bir finans modeli oluşturulmalı. Burada her ile finansal destekler lazım. Merkezi yönetim, hak sahipleri, bankalar ve yerel yönetimler birlikte çalışmalı. Profesyonel mühendislik yasası, yapı müteahhitliği yasası çıkmalı. Mevcut kentsel dönüşüm yasası ile pek mümkün gözükmüyor.” 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...