İstanbul'un deprem rötgeni çekildi, uzmanlar alarm verdi: Afet sarmalına girdik
Her 20 yılda bir büyük deprem felaketiyle karşı karşıya kalan Türkiye’nin önündeki en büyük sorunlardan biri büyük Marmara depremi. TGRT Haber’de uzmanlar, depremin 7.2 büyüklüğünde olmasını beklediklerini söyleyerek “İstanbul’un röntgeni çekildi” dedi.
Türkiye, her 10-20 yılda bir büyük depremler ile karşı karşıya kalıyor. Deprem acılarının hiç dinmediği Türkiye’de 17 Ağustos 1999'da Gölcük'te ve 24 yıl sonra 6 Şubat'ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem yaşandı. Marmara’da İstanbul başta olmak üzere 7 ili etkilemesi beklenen büyük bir deprem bekleniyor. Bu yüzden merkezi ve yerel yönetimler kentsel dönüşüme hız vermiş durumda. Peki İstanbul depreme ne kadar hazır? Deprem ne zaman ve kaç şiddetinde olacak? TGRT Haber’de Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ile Kandilli Rasathanesi Deprem İzleme Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat kritik uyarılarda bulundu.
GÖLCÜK DEPREMİNDEN 2.8 KAT DAHA FAZLA
Doğan Kalafat, 6 Şubat depreminin 1999 Gölcük depreminden yaklaşık 2.8 kat daha büyük bir enerji boşalttığını söyledi. “Büyük depremleri çoklu kırılma şeklinde kabul ediyoruz” diyen Kalafat, “1999 Gölcük depreminde 6 tane parçası 45 saniye içerisinde kırıldı. Bunlardan biri de Avcılara doğru uzanan son parçanın kırılmasıdır ve zemin özelliği nedeniyle de Avcılar etkilenmiştir” dedi.
ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ DEPREMLER NORMAL
“Büyük depremlerin ardından artçı depremler hep olur” diyen Kalafat, şunları söyledi: “Bu yüzden Kahramanmaraş bölgesinde artçılar devam edecektir. Ancak son olan depremler büyük depremlerin diğer aktif kırıklara enerji yüklenmesi sonucunda oluştu. Orta büyüklükteki depremler olağandır. 200 kilometre yarı çaplı alanda bu depremler beklenebilir.”
İSTANBUL’DA 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLİYORUZ
“Biz deprem kayıtlarına bakarız, bir yerde deprem olduysa orada tekrar olur” diyen Kalafat, “Marmara’da deprem tehlikesi kesindir” ifadelerini kullanarak şunları söyledi: “Marmara’da ortalama depremin moment büyüklüğü 7.2’dir. Marmara nüfus yoğunluğu bakımından önemli bir bölge. 7 il etkilenecek. İstanbul ve Tekirdağ etkilenecek. Şehirlerde öncelik belirlenmesi gerekiyor.”
DEPREM SARMALINA MI GİRİYORUZ?
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Türkiye afet sarmalına mı giriyor? Gölcük depreminden 24 yıl sonra Kahramanmaraş depremleri yaşandı. Her 15-20 yılda bir bu yıkımlardan kurtulmanın yolunu bulmak lazım. Şehirler büyüyor, doğal ve insan kaynaklı riskler de büyüyor. Yerel yönetimler ile merkezi yönetim daha yoğun çalışmalı. Yapı denetim sürecine ve yapı müteahhitliği sürecine sigortayı entegre etmeliyiz. Denetimleri yapmalıyız. Belediyelerin finansal modele ihtiyacı var” dedi.
İSTANBUL’UN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ
“İstanbul’da çok sayıda tespit çalışmaları yapıldı” diyen Eyidoğan, 20’ye yakın etütlerle İstanbul’un deprem durumunda başına geleceklerin röntgeninin çekildiğini söyleyerek “Yerleşim alanlarında afetlere dayanıklı yerleşmeler için sürdürülebilir projeler ve finansal destekleri bulmamız lazım. Yapı sürecinde sigorta sürecinin işlemesi lazım” ifadelerini kullandı.