Tgrt Haber

İstanbul için süre doldu, felaketi yaşayacak! Deprem uzmanı uyardı: 80 bine yakın bina yerle bir olacak!

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
05 Şubat 2024 16:05 - Güncelleme : 05 Şubat 2024 16:30
İstanbul için süre doldu, felaketi yaşayacak! Deprem uzmanı uyardı: 80 bine yakın bina yerle bir olacak!

Asrın felaketinin üzerinden 1 yıl geçti. Depremin yaralarının sarılması için çalışmalar sürerken gözler bu sefer olası Marmara depremine çevrildi. Marmara'da deprem olasılığının yüksel olduğunu belirten Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'da 70 ila 80 bin yapının çökebileceği veya ağır hasar alabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Kahramanmaraş​'ta meydana gelen 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir yıl geçti. 10 şehrinde büyük yıkıma neden olan 'Asrın felaketinde', 53 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti.  Depremin hemen ardından yaraların sarılması için başlatılan çalışmalar son hızıyla devam ediyor.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye​ büyük bir gerçekle yüzleşmiş oldu; Türkiye olası İstanbul​ depremine de hazır değil... Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara Bölgesi'nde beklenen deprem​ tehlikesi hakkında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"GENİŞ ZAMAN ARALIKLARIYLA BÜYÜK DEPREMLER ÜRETİYOR"

Tüysüz, Türkiye'nin coğrafi konumu ve jeolojik yapısı sebebiyle dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde bulunduğunun altını çizerek, "Ülkenin en önemli deprem kaynaklarından biri olan yaklaşık 1600 kilometre boyundaki Kuzey Anadolu Fayı Bingöl Karlıova’dan başlayarak batıya doğru Erzincan-Niksar-Tosya-Bolu yönünde uzanıyor. Bolu’dan batıya doğru kollara ayrılan fayın kuzey kolu Düzce ve Sakarya’dan geçerek İzmit Körfezi’nden denize giriyor ve Adalar açığından geçip Kumburgaz-Silivri-Tekirdağ açıklarından geçerek Mürefte’de tekrar karaya çıkıp Saros Körfezi’nden Kuzey Ege ve Yunanistan’a kadar uzanıyor. Ölçümlere göre bu kolda fayın 15-20 mm/yıl olan hareket hızı diğerlerine göre çok daha fazla ve bu nedenle de “Ana Kol” olarak adlandırılan bu kolda depremler daha sık oluyor. Bolu-Geyve-İznik Gölü’nden geçen güney kol ise Gemlik körfezinden Marmara suları altına girip sahile paralel uzanıyor. Erdek’te karaya çıkarak Edremit Körfezi’ne doğru uzanıyor. Bu kol da büyük depremler üretiyor ancak daha geniş zaman aralıklarıyla" dedi.

İstanbul için süre dolu, felaketi yaşayacak! Deprem uzmanı uyardı: 80 bine yakın bina yerle bir olacak! - 1. Resim

"BÜYÜK DEPREM OLASILIĞI YÜKSEKTİR"

Bir yerde geçmişte büyük bir deprem olmuşsa, belli bir süre sonra orada yine benzer depremler olacağını belirten Tüysüz, Marmara için deprem tekrarlama aralığının dolduğunu söyledi. Tüysüz, “Her ne kadar zamanını belirlemek mümkün değilse de büyük deprem olasılığı yüksektir" ifadesini kullandı.

"ASIL HASAR KIYIDA OLACAK"

Marmara'da beklenen büyük depremin gerçekleşmesi halinde durumun hiç iç açıcı olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Tüysüz, en büyük hasarı Marmara Denizi kıyılarındaki yerleşim yerlerinin göreceğini anlattı.

İstanbul için süre dolu, felaketi yaşayacak! Deprem uzmanı uyardı: 80 bine yakın bina yerle bir olacak! - 2. Resim

"GELİŞMİŞ ÜLKELER SEVİYESİNE ÇIKARTILMAYAN YAPI İŞÇİLİĞİ..."

Tüysüz, depremle mücadelede altın kuralın depremin en şiddetli olması beklenen bölgelerde nüfus ve sanayi artışının önlenmesi ve bu alanlardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Ancak Tüysüz, İstanbul'da bu kuralın ihmal edildiğine dikkat çekti

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde Türkiye’deki kentlerin ve yapıların depremlere ne derece dirençsiz olduğunun ağır bir bedelle ortaya çıktığını anlatan Tüysüz, “Nüfusumuzun artmasına ve kırsaldan kente göçün hızlanmasına bağlı olarak 1950'li yıllardan bu yana giderek ivmelenen plansız kentleşme ve bir türlü gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartılamayan yapı işçiliği ve denetimi, deprem dirençsiz kent sorununun kar topu gibi giderek büyümesini sağlarken büyük ölçüde siyasi beklentilerle çıkartılan onlarca imar affı da afet dirençsiz yapıları önlemek bir yana aksine teşvik eden bir unsur olmuştur” dedi.

İstanbul için süre dolu, felaketi yaşayacak! Deprem uzmanı uyardı: 80 bine yakın bina yerle bir olacak! - 3. Resim

"İSTANBUL'DA 80 BİNE YAKIN BİNA ÇÖKECEK""

Marmara’da beklenen büyük depremin İstanbul’da 700 bin yapıda hasara neden olacağını, bunların 70-80 bin tanesinin ise ya çökeceğini ya da ağır hasar alacağını anlatan Tüysüz, şöyle devam etti:

“Marmara içerisinde olacak büyük bir deprem sadece İstanbul’u değil Marmara Bölgesi’ndeki hemen hemen tüm yerleşim birimlerini etkileyecektir. Bu tür bir depremin olası etkileri farklı araştırmacılar tarafından ortaya konmuştur. Okan Tüysüz ve Korhan Erturaç tarafından hazırlanan aşağıdaki haritanın ortasında siyah ile gösterilen çizgi, kırılması beklenen fayı gösterir. En kötü senaryoda bu fayın 7,5 civarı bir deprem üretmesi bekleniyor. Haritada siyah (Şiddet 10) ve kırmızı (Şiddet 9) ile gösterilen alanlar depremde en büyük sarsıntıyı dolayısı ile de en büyük hasarı yaşaması beklenen yerleri gösteriyor. Turuncu renk bir derece daha zayıf şiddeti ifade eder. Olası depremde en yoğun sarsıntının bu iki renk ile gösterilen alanlarda yaşanacağı öngörülebilir. Sarı, mavi ve yeşil alanlar giderek azalan şiddet dağılımını gösterir. Bu bölgelerde ise çok kötü inşa edilmiş yapılarda orta-zayıf hasar beklenebilir. Haritanın sağında hangi rengin hangi şiddete (büyüklüğe değil) karşılık geldiği gösteriliyor"

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...