İstanbul ve çevre illerden görüldü: Gökten taş yağdı!
İstanbul ve çevre illerde göktaşı olduğu düşünülen bir cisim görüntülendi. O anları cep telefonuyla kayda alan vatandaşlar göktaşının hareketini büyük heyecanla izledi. Çevre illerde de görülen cisim sosyal medyada ilgi gördü. Konuyla ilgili ünlü astrofizikçi Doç.Dr. Selçuk Topal ve Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi...
Türkiye'de gökyüzünde görülen parlak cisim merak uyandırdı. İstanbul ve çevre illerde göktaşı heyecanı yaşandı. Vatandaşlar, şehrin birçok noktasından görülen ve göktaşı olduğu tahmin edilen 'alev topu'nu cep telefonlarının kamerasıyla kayda aldı.
Birçok ilçede görülen cismin henüz ne olduğu belirlenemezken, cismi gören vatandaşlar o anları şaşkınlık içinde izleyerek telefonlarıyla kaydetti.
ÇEVRE İLLERDEN DE GÖRÜLDÜ!
Cismin nereye düştüğü bilinmezken; Sakarya, Kastamonu, Kocaeli, Karabük ve Ankara semalarında da görüldüğü öğrenildi. Sosyal medyaya düşen olay anına ait en net görüntüler beğeni topladı. Videoların 22.10 sıralarında kaydedildiği belirtildi.
GECEYİ AYDINLATTI
Cismin geçişi sırasında oluşan aydınlık heyecana neden oldu. Sakarya semalarında da görülen ve göktaşı olduğu iddia edilen parlak cismin gökyüzün aydınlattığı anlar saniye saniye kaydedildi.
SAKARYA'DA O ANLAR SANİYE SANİYE KAYDEDİLDİ
Sakarya ve birçok ilde gökyüzünde görülen parlak cisim vatandaşları heyecanlandırdı. Gökyüzünde belirerek düşen ve göktaşı olduğu iddia edilen cisim adeta geceyi gündüze çevirdi. Cismin düştüğünü görenler telefonlara sarılarak o anları saniye saniye kaydetti.
"METEORA BENZEMİYOR"
Ünlü astrofizikçi Doç.Dr. Selçuk Topal, sosyal medyadaki görüntülerle ilgili yaptığı ilk açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Eğer izlediğim görüntüler İstanbul'da az önce olan şey ise o bir meteora değil de uzay çöpüne benziyor. Bir uydu yörünge düzensizliği nedeniyle atmosfere girmiş olabilir. İlk tahminim bu. Meteora benzemiyor." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE UZAY AJANSINDAN AÇIKLAMA
Türkiye Uzay Ajansı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu gece ülkemizin çeşitli yerlerinde gökyüzünde görülen meteor heyecana neden oldu. Meteorların atmosferden girişi sırasında oluşan renkler; meteorun kimyasal bileşimi, hızı ve Dünya atmosferinde bulunan gazlar gibi birkaç faktöre bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Kimyasal Bileşim: Meteorda bulunan farklı elementler, Dünya atmosferinde yanarken farklı renkler oluşturabilmektedir. Örneğin, sodyum parlak turuncu-sarı bir renk oluşturabilirken, magnezyum yeşil veya mavi tonlar, iyonize kalsiyum (Ca+) ise mor renk oluşturabilmektedir. Meteorda bulunan bu elementler, atmosferik giriş sırasında görülen renklerin oluşmasında önemli bir etkendir. Hız: Daha hızlı hareket eden meteorlar, daha parlak ve renkli görüntüler oluşturmaktadır.
"BENZERSİZ VE ETKİLEYİCİ DOĞA OLAYI"
Atmosfer Koşulları: Atmosferdeki farklı gazlar, buharlaşan meteorid materyali ile etkileşime girerek belirli renkleri yayabilmektedir. Örneğin, oksijen ve azot atomları kırmızı renkler oluşturmaktadır. Meteoridin Boyutu: Daha büyük meteoridler, girişlerinde daha fazla enerji salarak daha yoğun renkler oluşturabilirler. Genel olarak, bu faktörler çeşitli renklerin ortaya çıkmasına neden olur, bu da her meteorik olayı benzersiz ve görsel olarak etkileyici bir doğa olayı haline getirmektedir."