Tgrt Haber

La Nina Türkiye'yi teğet geçti, İstanbul'a kar gecikti! Meteoroloji uzmanları kritik tarihi verdi

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: TRT Haber
04 Ocak 2023 15:31 - Güncelleme : 04 Ocak 2023 16:15

Son günlerde sisli havanın etkili olduğu Marmara bölgesinde sıcaklıklar mevsim normallerine yakın seyrederken uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi. Meteoroloji uzmanı Adil Tek, son 30 yılın ortalamalarına göre ocak, şubat ve mart aylarında sıcaklıkların yüksek olacağının tahmin edildiğini anımsatırken Prof. Dr. Orhan Şen, şubat ayı içerisinde soğuk hava dalgasının yurda giriş yapacağını ve ayın 10'undan itibaren kar yağışının gelebileceğini söyledi. Uzmanlar, İstanbul'da beklenen kar yağışına ise özlemin olabileceğini ancak nisan ayında yağmurların olabileceğine dikkat çekti.

Yurt genelinde soğuk hava​ etkili olmasına rağmen birçok bölgede kar​ ve yağmur​ etkisini gösteremedi. Doğu bölgelerinin buz tutarken megakentİstanbul​'a mevsimin ilk karının ne zaman düşeceği merak konusu oldu. Son dönemde yoğun sis etkisi altında olan ve hava sıcaklığı mevsim normallerine yakın seyreden İstanbul için önümüzdeki ayın ortasına kadar kar yağma olasılığının çok düşük olduğu ifade edildi.

İstanbul için daha önce aralık ayında kar yağışı olasığının olmadığını belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, dünyanın La Nina'nın etkisinden çıktığını ve 2023’te sıcaklık rekorlarının kırılabileceğini söyledi.

La Nina Türkiye'yi teğet geçti, İstanbul'a kar gecikti! Meteoroloji uzmanları kritik tarihi verdi

ILIMAN BİR KIŞ BEKLENİYOR

Küresel sıcaklıklardaki artışın sürdüğüne dikkati çeken Tek, son 30 yılın ortalamalarına göre ocak, şubat ve mart aylarında sıcaklıkların yüksek olacağının tahmin edildiğini anımsattı. Kış aylarında sıcaklıkların genellikle mevsim normallerinin üzerine çıkacağını belirten Tek, ılıman bir kış beklendiğini arada serin günlerin olacağını kaydetti. Adil Tek, ocak ayında olunmasına rağmen İstanbul’da kışın etkisinin görülmediğini vurgulayarak "Görünen o ki İstanbullular bir süre daha bu hasreti yaşayacak" dedi.

YAĞIŞLAR NİSAN AYINA

Kurak geçeceği tahmin edilen kış aylarının ardından yağışların kendisini nisan ayında göstermesinin beklendiğine işaret eden Tek, "Umut bahara kaldı" dedi. Tek, "Nisan, mayıs hatta haziran aylarındaki yağışlar riskleri de beraberinde getiriyor. Kuvvetli yağışlar sel ve su baskınlarına yol açabilir. Öngörülere göre özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da yağışlar ortalamaların hayli üzerinde olabilir" diyerek uyarıda da bulundu.

ORHAN ŞEN'DEN DEĞERLENDİRME

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen de İstanbul'a kar yağıp yağmayacağı konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de yüksek basıncın etkisi altında olduğunu belirten Şen, "Bu nedenden dolayı da zaten Türkiye'de yağış yok" dedi. Şen, İstanbul'un ocak ayı uzun yıllar en yüksek sıcaklık derecesi 9 derece olduğuna dikkat çekerek "Sıcaklık ortalamanın üzerinde. Kar yağması için 5 derecenin altına düşmesi lazım. Bu nedenden dolayı da ufukta da kar görünmüyor" dedi.

La Nina Türkiye'yi teğet geçti, İstanbul'a kar gecikti! Meteoroloji uzmanları kritik tarihi verdi

Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sıcaklıklar bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. Kar ne zaman gelecek? İstanbul'a biraz daha var görünmüyor ama önümüzdeki ayın 10'unda bir soğuk hava dalgası girişi var Türkiye'ye ama Marmara'da kar yağışı yapacağını pek tahmin etmiyorum. Anadolu'ya bir kar yağışı gelecek ayın 10'undan sonra"

Kaynak: TRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...