Tgrt Haber

İstanbul'da barajlar alarm veriyor! Uzmanlar uyardı: Su tüketimine dikkat

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
18 Ağustos 2024 10:08 - Güncelleme : 18 Ağustos 2024 10:09
İstanbul'da barajlar alarm veriyor! Uzmanlar uyardı: Su tüketimine dikkat

Son yıllarda olduğu gibi bu yaz da oldukça kurak geçti. İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 51'e kadar düştü. Son 13 gün içinde doluluk oranı yüzde 5 düştü. Alibey Barajı'nda da kuraklık nedeniyle atıklar ortaya çıktı.

İstanbul​ son yıllarda kuralıkla mücadele eden megakentlerden biri... Son yıllarda olduğu gibi bu yaz da İstanbul'da oldukça kurak bir hava vardı. Megakente su sağlayan barajların su seviyesi​ yüzde 51,36'ya kadar düştü. Barajların doluluk oranı 3 Ağustos 2024 tarihinde yüzde 57 iken, 13 gün içinde bu oran yüzde 52'ye kadar geriledi.

İSTANBUL'UN EN KURAK BARAJI ALİBEY

Alibey Barajı, yüzde 17,82 doluluk oranı ile İstanbul'un en kurak barajı haline geldi. Mağlova kemerinin büyük bir kısmının ortaya çıktığı görüntüler, havadan çekilen karelerde net bir şekilde görüldü.

İstanbul'da barajlar alarm veriyor! Uzmanlar uyardı: Su tüketimine dikkat - 1. Resim

KURAKLIĞIN BOYUTU GÖZLER ÖNÜNDE

Su seviyesindeki azalma ile birlikte lastik, bidon, ayakkabı gibi birçok atık da gün yüzüne çıktı. Kuruyan baraj​ alanlarındaki çatlamış topraklar, kuraklığın boyutlarını gözler önüne serdi.

İstanbul'da barajlar alarm veriyor! Uzmanlar uyardı: Su tüketimine dikkat - 2. Resim

UZMANLAR UYARDI

Yaz aylarında bilinçsiz su tüketimi, sıcaklar nedeniyle hızlı buharlaşma ve yağışsız geçen dönemler, su seviyesinin hızla düşmesine neden oluyor. Uzmanlar, yaz aylarında su tüketimine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

İstanbul'da barajlar alarm veriyor! Uzmanlar uyardı: Su tüketimine dikkat - 3. Resim

İSTANBUL BARAJLARI DOLULUK ORANI

Son alınan verilere göre; İstanbul barajlarının doluluk oranları şu şekilde:

Ömerli Barajı yüzde 53,14 ve Terkos Barajı yüzde 65,24 ile en yüksek doluluk oranlarına sahip. Büyükçekmece Gölü'nün doluluk oranı yüzde 49,66'ya düşerken, Darlık Barajı yüzde 55,43 doluluk oranına sahip.

Sazlıdere Barajı'nın doluluk oranı yüzde 52,16 iken, Kazandere Barajı yüzde 18,6 ile en az dolu ikinci baraj olarak kaydedildi. Papuçdere Barajı'nın doluluk oranı yüzde 31,62'ye, Elmalı Barajı'nın ise yüzde 59,17 seviyelerine indi. Istrancalar Barajı ise yüzde 33,43 doluluk oranına geriledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...