Tgrt Haber

İstanbul'da son yılların en büyük dolandırıcılığı ortaya çıkartıldı

08 Eylül 2014 10:02
İstanbul'da son yılların en büyük dolandırıcılığı ortaya çıkartıldı

İstanbul'da bir ihbar üzerine harekete geçen Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri, son yılların en ilginç ve bir o kadar da kapsamlı dolandırıcılığını ortaya çıkardı.

Berber dükkânından bin kişi sigortalı gösterilmiş

UCUZ SİGORTA ŞOKU

Ucuz sigorta primi vaadiyle kandırılan vatandaşlardan her ay için 100-150 lira toplayarak 16 bin kişinin yaklaşık 25 milyon lirasını alan bir şebeke ortaya çıkarıldı.

Vatandaşların 1 milyon 600 bin hizmet günü iptal edildi. Bunlar arasında emekli olup, yıllardır maaş alan emekliler de var. Şebekenin 30 metrekarelik berber dükkânından bin kişiyi sigortalı gösterdiği tespit edildi. 

Şebekenin sigorta gösterdiği kişilerin yaklaşık 30 milyon lira tutarında sağlık harcaması yaparak devleti zarara uğrattığı belirlendi. 

Sigortalı olup sağlık hizmetlerinden yararlanmak ve emekli maaşına sahip olabilmek... Aslında işi-gücü olan herkes bu imkânlardan yararlanabiliyor. Ancak bazı vatandaşların daha az prim ödeme isteği, dolandırıcıların da iştahını kabartıyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

16 bin kişinin dolandırıldığı, şebeke üyelerinin 25 milyon lira kazanç sağladığı sistem şu şekilde çalışıyordu. Şebeke üyeleri sokakta yaşayan ve gelecek beklentisi olmayan kişiler ile alkol ve uyuşturucu bağımlılarını bulup onların üzerine şirket kurdu. Şebeke üyeleri şirket kurmak için AMATEM'de alkol ve uyuşturucu tedavisi gören kişileri bile seçti.  

Dolandırıcılar sonrasında vatandaşlara ucuz sigorta vaadiyle harekete geçti. İstanbul'un dışında Tekirdağ, İzmir, Antalya, Eskişehir, Konya, Balıkesir, Tokat, Manisa, Uşak, Kütahya ve Ankara'da yaklaşık 16 bin kişiden ucuz sigorta vaadi ile aylık 100-150 lira gibi paralar toplandı. Vatandaşlar ucuz sigorta için aylarca şebeke üyelerinin kurduğu paravan şirketlere ödeme yaptı. Şebeke üyeleri öyle rahat hareket etti ki,  şirket merkezi olarak gösterilen adresteki berber dükkânında bin kişiyi sigortalı gösterdi. Şebeke bu yolla 25 milyon lira kazanç sağladı.

KURBANLAR AMATEM'DEN SEÇİLDİ

Binlerce kişi sağlık hizmetlerinden yararlandı. Yine bir o kadarı işsizlik parası aldı. Yüzlerce kişi ise emekli oldu ve aylarca hatta yıllarca emekli maaşı aldı.  Ancak SGK bu primlerin kuruşunu tahsil edemedi. Çünkü kurulan şirketler paravandı ve şirket sahibi ise ya sokakta yaşayan ve hiç bir şeyi olmayan bir vatandaş, ya da AMATEM'de alkol veya uyuşturucu tedavisi gören bir kişiydi.

80 PARAVAN ŞİRKET

Şebekenin ticaret sicilinde medikal, internet üzerinden satış, reklam organizasyon ve dış ticaret üzerine tescil ettiği 80 şirket tek tek tespit edildi. Şebeke üyelerinin kimliklerine ulaşıldı ve bu kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

30 MİLYON LİRA SAĞLIK HARCAMASI 

Sosyal Güvenlik Kurumu aylık 100-150 lira para ödeyerek kendini sigortalı gösteren 16 bin kişiden 30  milyon lirayı bulan hastane ve ilaç masraflarını yasal faiziyle tahsil etmeye çalışıyor.

YÜZLERCE KİŞİNİN EMEKLİLİĞİ İPTAL

 Geriye dönük araştırma yapan denetmenler, 16 bin kişinin bir milyon 600 bin prim günü iptal etti. Bunlar arasında şebekenin sigorta göstererek emekliliğe hak kazandırdığı yüzlerce kişi de var. Ucuz prim vaadiyle prim günlerini doldurarak emekli olan vatandaşların emekliliği iptal edildi. SGK şimdi, ödediği emekli maaşlarını faiziyle geri almak için harekete geçti. 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...