İstanbul’daki domuz gribi şüphesi asılsız çıktı
Domuz gribi şüphesiyle Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne başvuran hastanın, yapılan tetkikler sonucunda domuz gribi değil, zatürre olduğu tespit edildi.
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Medikal Direktör Yardımcısı Uzm. Dr. İlhami Gültepe, İstanbul’da domuz gribi paniği yaşandığına dair çıkan haberlere ilişkin açıklama yaptı. Domuz gribi konusunda Sağlık Bakanlığı ile irtibat halinde olduklarını belirten Uzm. Dr. İlhami Gültepe, gereken tüm tedbirlerin alındığını ve paniğe neden olacak bir durumun yaşanmadığını söyledi. Domuz gribi şüphesiyle saatler 19.30’u gösterdiğinde gelen hastanın yapılan incelemeler sonucunda domuz gribi değil, pnömoni yani zatürre olduğu sonucuna ulaşıldığını ifade eden Uzm. Dr. İlhami Gültepe, “Dün akşam saatlerinde acil servisimize domuz gribi şüphesiyle bir hasta getirildi. Yaptığımız tetkik neticesinde hastanın domuz gribi olmadığını, pnomoni yani zatürre geçirdiğini tespit ettik. Şu anda servisimizde yatan hastanın sağlık durumu gayet iyi” dedi.
RUTİN İŞLEYİŞ DEVAM EDİYOR
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi’ndeki rutin işleyişin devam ettiğini belirten Uzm. Dr. İlhami Gültepe, “Hastanemizde rutin çalışmalar devam ediyor. Hastalarımız gönül rahatlığıyla gelip hizmetlerini alabilirler. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda aldığı tedbirleri aynen uyguluyoruz. Domuz gribi için özel bir tedbir alamaya veya aşı olmaya gerek yok. Aynı risk otobüste, Metrobüs’te veya başka topluma açık alanlarda da mümkün. Hastanelerde de bu risk diğerlerinden daha fazla değildir. Biz hastane olarak genel tedbirlerimizi almış durumdayız ve bu konuda Sağlık Bakanlığı ile yakın bir irtibat halindeyiz” ifadelerini kullandı.
“ACİLLERİN KAPATILMASI SÖZKONUSU DEĞİL”
Domuz gribi teşhislerinde acil servislerin kapatılmadığını belirten Uzm. Dr. İlhami Gültepe, “Domuz gribi var diye acillerin kapatılması ya da karantinaya alınması çok yanlış. Böyle bir uygulamaya gerek yok. Herhangi gribal enfeksiyon geçiren bir insana karşı nasıl tedbir alınıyorsa aynı şekilde bunlara da dikkat etmek lazım. Normal gribal enfeksiyonu olan bir hasta, acil servise geldiğinde nasıl acili kapatmıyorsak diğer hastalıklarda da aynı uygulamayı yapıyoruz” dedi.
BASİT GRİBE DİKKAT!
2009’dan bu yana Türkiye’de domuz gribinden ölen toplam hasta sayısı 600 olmasına karşın, basit gripten ölen hasta sayısının daha fazla olduğunu ifade eden Uzm. Dr. İlhami Gültepe, “2009’dan bu yana Türkiye’de domuz gribinden ölen toplam hasta sayısı 600, basit gripten ölen hasta sayısı ise daha fazla. Bu nedenle domuz gribi şeklinde özel bir alarm vermeye ve gereksiz paniğe kapılmaya gerek yok. Ancak direnci düşük insanların, risk grubundakilerin, çocukların, hamilelerin, astımlıların ve diğer risk grubundakilerin biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. Enfeksiyonu olan hastalara yaklaşırken el hijyenine dikkat edilmeli. Bu tedbirlere uymak yeterli olacaktır. Domuz gribinin diğer griplerden farklı bir durumu ve farklı bir risk ortaya çıkardığı yönünde bilimsel bir kanıt yok” diye konuştu.