İstanbul'un trafik çilesini bitirecek proje
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Latin Amerika dönüşü müjdesini verdiği yeni proje için gözler Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'a çevrildi.
Üçüncü köprüden sonra yapılması kararlaştırılan üçüncü tüp geçit, hem trafiği rahatlatacak hem de süreyi kısaltacak. Tekerlekli araç dışında raylı sistemin de olacağı tünel, 7 Mart'ta seçim dolayısıyla görevini devretmesi gereken Bakan Elvan için ayrı anlam ifade ediyor. Marmaray ve Avrasya tüp geçitlerinin ardından üçüncü tüp geçit olacak proje için İstanbul Boğazı'nın çeşitli noktalarında çalışma yürütüldü. Trafiği en rahatlatacak bölgeyle birlikte, Boğaz'daki akıntı, çevre yollarıyla bağlantı, geçiş süreci, çevresel etkenler dahil kriterler tek tek gözden geçirildi. Üçüncü tüp geçit, Marmaray ve Avrasya tünellerinden farklı olacak. Marmaray, raylı geçiş için yapılmış ve hizmete sokulmuştu. Akşam'ın haberine göre, halen inşaatı devam eden Avrasya Tüneli ise sadece tekerlekli araçlar için yapılıyor.
RAYLI SİSTEM DE OLACAK
Yeni tüp geçit ise hem tekerlekli araçların geçişine hem de demiryolu geçişine imkan verecek. Bu yönüyle dünyanın ilk örneklerinden olacak tüp geçitte, gidiş-geliş iki hat tekerlekli araçlar, bir hat da raylı sistem için ayrılacak.
YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ
Planlamalara göre üçüncü tüp geçit ve bağlantı yollarının yapımı, yap- işlet- devret (YİD) modeliyle yapılacak. Avrasya Tüneli'nde yapım süresi 55 ay, işletme süresi 25 yıl 11 ay ve 9 gün süre olarak belirlenmişti. Bu sürecin ardından tünel, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne ve yaklaşım yolları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek. Üçüncü tüp geçitin güzergahı, bağlantı yolları ve mesafe hem yapım hem işletim süresini ve maliyetlerini etkileyecek.
8 MİLYAR TL'YE ÇIKABİLİR
Yeni tüp geçitin maliyetinin, belirlenecek güzergaha göre 4-8 milyar TL'lik arasında değişebileceği belirtiliyor. Projede ihale çalışmalarının bu yıl içinde yapılması ve 2019 yılında test sürüşlerinin gerçekleşmesi hedefleniyor. 2020'den sonra ise projenin tam anlamıyla hizmete sunulması öngörülüyor.
ELVAN PROJEYİ DEVREDECEK
Anayasa gereği, 7 Haziran'daki genel seçimler nedeniyle görevini 7 Mart'ta bağımsız bir isme devretmesi gereken Bakan Elvan, çılgın projeyi açıklayan isim olarak tarihe geçecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin ayrıntılarını Elvan'ın açıklayacağını söylemişti. Başbakan Davutoğlu ve Bakan Elvan'ın mart başında bu projeyi açıklaması bekleniyor.
OLASI GÜZERGAHLAR
Rumeli Hisarı-Anadolu His.: Güzergâh incelendi. İki hisar hattının sadece 760 metre mesafede olması ve Boğaz'ın en dar yeri niteliğini taşıması, bu hattın özelliği olarak öne çıkıyor.
İstinye-Çubuklu: Bağlantı yollarıyla uyumlu olması ve trafiğe sağlayacağı katkı cazip olabileceği sonucunu çıkarıyor. Bu hat, 1976'daki çalışmalarda da, en uygun güzergah olarak görülmüştü.
Ümraniye-Kağıthane: Alternatif güzergah olarak görülen hattın yapımı durumunda, Ümraniye'den 5 dakikada Hasdal'ın alt tarafı olan Katırcılar'a çıkma fırsatının olabileceği tespiti yapıldı.
İSTANBUL TRAFİĞİNE YENİ NEFES BORUSU
İstanbul'da ulaşım, ikisi Boğaz'ın üstünden olmak üzere üç hattan sağlanıyor. İşte İstanbul için hayati nitelikteki o hatlar:
BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ: Köprüden günlük 250 bin civarında araç geçiyor. Bin 560 metre uzunluğa, 39 metre genişliğe ve 65 metre yüksekliğe sahip köprü, 3+3 şeritte hizmet veriyor.
FSM KÖPRÜSÜ: 1.510 metre uzunluğunda, 39,4 metre genişliğindeki köprünün denizden yüksekliği 64 metre. Günlük ortalama 250 bin araç geçiyor.
YSS KÖPRÜSÜ: Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsü, 1.875 metre uzunluğunda, 320 metre yüksekliğinde ve 59 metre genişliğinde. Ayrıca raylı sistem de var.
MARMARAY: Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme arasındaki bölümü 29 Ekim 2013'te açılarak hizmet vermeye başlayan Marmaray, tamamen hizmete girdiğinde yıllık 50 milyon yolcu taşıyacak.
AVRASYA TÜNELİ: 2016'da tamamlanacak. Sadece otomobiller için geçecek. Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki mesafeyi 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek.