İşte '3.havalimanı'nın son hali
Son zamanlarda bulunduğu konum nedeniyle tartışmalara neden olan '3. havalimanı' gökyüzünden görüntülendi.
Yoğun çalışmanın görüldüğü alanda köy sakinleri de çalışmalardan dolayı uyuyamadıklarını söyledi Karadeniz kıyısında Yeniköy'de yapımına devam edilen 3. havalimanı, bulunduğu konum nedeniyle son zamanlarda tartışmalara neden oldu. Gazeteci Fatih Altaylı’nın köşesinde ‘İhaleyi alan şirketlerin üçüncü havalimanı inşaatından vazgeçmek üzere olduğu’ iddialarına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sert yanıt verdi. Tartışmalara konu olan dünyanın en büyük havalimanı inşaatı, İHA kamerası tarafından gökyüzünden böyle görüntüledi.Görüntülerde 6 bin 173 hektarlık orman alanı içeren arazide gerçekleştirilen çalışmalar kısım kısım ilerliyor. Tartışmalara konu olan eski maden ocaklarının oluşturduğu çukurların yağmur suları ile dolduğu bazı göl ve göletlerin de çalışmaları hızla devam ediyor. Alanda dolgu ve sondaj çalışmaları yapılırken, yüzlerce hafriyat kamyonunun yoğun çalışmaları ise dikkat çekiyor.
“ÇALIŞMALAR ÇOK YOĞUN, SESLERDEN UYUYAMIYORUZ”
Yeniköy Mahallesi sakinleri de çalışmalardan memnun olduklarını söylediler. Çalışmaların hızlandığını dile getiren Hayati Doyday (55), “Yolumuz üzerinden geçen kamyonları görüyoruz, tempolu olarak gece gündüz çalışıyorlar. Uyuyamıyoruz bile seslerden, uykusuz kalıyoruz” dedi.
10 MİLYAR 247 MİLYON EUROLUK HAVALİMANI 2018’DE BİTECEK
3. havalimanı, inşası bittiğinde yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip ve dünyanın en büyük havalimanlarından biri olması bekleniyor. Havalimanında 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipine uygun müstakil 6 pist bulunacak. Projede ayrıca devlet konuk evi, 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi gibi tesisler de yer alacak.
Havalimanının inşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması bekleniyor. Havalimanının inşası 4 etapta tamamlanacak. Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon euro olması öngörülen havalimanının tamamının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor.