İşte oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Doğu ve Güneydoğu bölgesinde sandık usulsüzlüklerinin yaşanmaması için son hazırlıklar yapıldı. Bölgede halka yönelik tehdit ve baskılara güvenlik güçleri müdahale edecek.
Sandık güvenliğinin sağlanması için çift yönlü bir koruma sağlanacak. Oy kullanılan okulların dışında polis, asker ve jandarma görevlileri sıkı şekilde görev alırken, AK Parti sandık başında da sandık müşahitleri ile nöbet tutacak. AK Parti SKM Başkanı Yıldız Seferinoğlu, “Terörün baskısıyla sandıklarda usulsüzlük yapılmasına izin verilmeyecek” dedi. 7 Haziran seçimlerinde özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşanan sandık usulsüzlüklerinin yaşanmaması için son hazırlıklar yapıldı. AK Parti, sandığa sahip çıkmak için partide belirlediği sandık sorumlularına son eğitimlerini verdi.Buna göre sandık güvenliği, sandık başında güçlü bir temsil ve güvenlik güçlerinin görevini sıkı şekilde yapmasıyla mümkün olacak. İki taraflı tedbir alınacak. Doğu ve Güneydoğu için AK Parti güçlü müşahit ve sandık kurulu üyeleri belirledi. Ak Parti SKM Başkanı Seferinoğlu, “Özellikle Güneydoğu’da 7 Haziran’da usulsüzlük yapılan sandıklarda güçlü temsilcilerimiz olacak. Aksaklık olması durumunda gereği anında yapılacak. Sandık kurulu başkan ve üyelerinin bilgisi olmadan usulsüzlük yapılamaz. Her sandıkta bir üye, müşahid ve bunların yedekleri olacak. Bir de okul, kat ve bina sorumlusu bulunacak. Aksama olması halinde sandık görevlisi derhal kat sorumlusuna, o da okul ve bina sorumlusuna iletecek. Gerekirse emniyet ve ilçe seçim kurulunun müdahalesi sağlanacak” dedi.
İRADE YANSIYACAK
Güneydoğu’da 7 Haziran’da usulsüzlük yapıldığı tespit edilen 8-9 ilde soruşturma açıldı. Bu sandıklara dikkat edilecek. Seferinoğlu, “Seçmen iradesinin sandığa yansıması sağlanacak. Birisi gelip de tüm seçmenlerin yerine oy kullanamayacak, ya da “şuna verirseniz şöyle yaparım” diyemeyecek” ifadesini kullandı.
SAATLERE DİKKAT
Yarın oy verme için saat 08.00 başlayıp, 17.00’de sona erecek. Ancak YSK’nın 2015/1572 sayılı kararı uyarınca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.
VALİLERDEN TEMİNAT
DOĞU ve Güneydoğu’daki 14 ilin valisi, yarın yapılacak seçimin huzur ve güven ortamında geçmesi halkın hür iradeleriyle oylarını kullanması için hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. Vatandaşa yöneliik tehdit ve baskılara güvenlik güçleri müdahale edecek.
Sandık kurulunun görevleri
YSK genelgesine göre sandık kurulunun görevleri şöyle:
- Oyların sayımı ve dökümü açık yapılacak. Oy verme yerinde hazır bulunanlar sayım ve dökümü takip edebilecek.
- Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dahil olmak üzere resmi üniforma ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek.
- Adaylar ve siyasi partiler ile bağımsız adayların sandık başlarında görevlendirecekleri müşahitlerin kamu hizmetlerinden yasaklı olmayan, ergin kimselerden belirlenmesi gerekecek. Bu şartları taşımayan kimse müşahit olamayacak ve sandık alanından uzaklaştırılacak.
- Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına ait olacak.
- Sandık Kurulu, oy verme saatinden 1 saat önce sandık başında toplanarak ant içecek. Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından oy verme işlemine geçilecek.
- Oyunu kullandıktan sonra sandık başından ayrılmayan seçmene, başkan uzaklaşmasını hatırlatacak. Seçmen yine orada kalırsa, başkan onu kolluk aracılığı ile uzaklaştıracak
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde sandık kurullarının oluşumu ile görev ve yetkilerini düzenleyen genelgesine göre oy kullanırken şu hususlara dikkat etmek gerekiyor:
- Seçmenin oyunun geçerli sayılması için oy pusulasının üzerinde “evet” ya da “tercih” mühründen başka bir işaret, yazı veya imza bulunmayacak.
- Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde “evet” ya da “tercih” mührü dışında veya bu mühürler yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılacak.
- Seçmen, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek.
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
- Onaylı sandık seçmen listesinde yazılı her seçmen, oy verme yetkisine sahip olacak. İstisnalar dışında, sandık seçmen listesinde kaydı olmayanların oy kullanmalarına izin verilmeyecek.
- Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, birden fazla oy kullanamayacak.
- Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni aksaklıkları açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek.