İşte TSK'nın gizli silahları, ilk kez görüntülendi
Milli imkanlarla üretilen 'Yıldırım' füzeleri ile 80 saniyede 40 roketi fırlatabilen çok namlulu roketatar sistemleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli ateş gücünü oluşturuyor.
AA ekibi, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki milli üretim çok namlulu roketatar ve füze sistemlerini görüntüledi. Füzelerin ve çok namlulu roketatarların konuşlandığı birliklerin "gizli" olmasından dolayı çekimler alınan özel izinle yapıldı.
600 milimetrelik füze sistemi "Yıldırım", düşmanın yüksek öncelikli hedeflerini istenilen yer ve zamanda ateş altına alabiliyor. Karadan karaya atış yapan Yıldırım füzesi, taktik tekerlekli araç üzerine monteli olduğundan yüksek hareket kabiliyetiyle dikkat çekiyor. Milli imkanlarla üretilen güdümlü füze, Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli bir ateş gücünü oluşturuyor. Füze sistemi, taşıma-yükleme aracı, komuta aracı ve teknik alan aracından oluşuyor. Komuta aracından atışa yönelik planlama, koordinasyon ve atışın takibi yapılıyor. Füze, teknik alan aracında ise atışa hazır hale getiriliyor. Sistemin atış kısmını fırlatma aracı oluşturuyor. Üzerindeki kara navigasyon sistemiyle ihtiyaç duyulan konum bilgileri hassas olarak sağlanıyor. Bu sayede Yıldırım füzesi, kısa sürede mevzilenerek atışını gerçekleştirebiliyor. Komuta aracından gelen atış görevleri, fırlatma aracındaki atış kontrol bilgisayarıyla kısa sürede hesaplanıyor. Hesaplamanın ardından füze otomatik olarak hedefe yönlendiriliyor. Yıldırım füzesinin 80-150 kilometre menzili bulunuyor.
"Sakarya" ve "Kasırga"
Türk mühendislerince üretilen "Sakarya" ve "Kasırga" çok namlulu roketatar sistemleri de Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir diğer önemli ateş gücünü oluşturuyor. Karadan karaya atış yapan, taktik tekerlekli araç üzerine monteli, hareket kabiliyeti ve atış hızı yüksek serbest uçuşlu roket sistemleri, çok namlulu roketatar olarak adlandırılıyor.Yüksek ateş gücü olarak nitelendirilen çok namlulu roketatarlar, ihtiyaç duyulduğunda düşman ateş destek vasıtaları, komuta merkezleri, kıta toplulukları, hava savunma sistemleri, liman ve hava üstleri gibi hedefleri vurabiliyor. "Sakarya" adı verilen çok namlulu roketatar, 40 roketi 80 saniyede fırlatarak 3-40 kilometre arasındaki düşmanın yüksek öncelikli hedeflerini vurabiliyor. Milli imkanlarla üretilen 122 milimetrelik çok namlulu roketatar sistemi, fırlatma aracı, komuta aracı, mühimmat aracı ve metro desteği ünitelerinden oluşuyor. Metro desteği, atışların doğruluğunu artırmak için sistemin balistik hesaplamasında kullanılan meteorolojik verilerin sayısal olarak sağlanmasını gerçekleştiriyor.
100 kilometredeki hedefleri vuruyor "Kasırga" çok namlulu roketatar sistemi ise üzerindeki 4 roketle 18 saniyede 40-100 kilometre arasındaki hedefleri vurabiliyor. Fırlatma aracı, taşıma-yükleme aracı, komuta aracı ve metro desteğinden oluşan 302 milimetrelik çok namlulu roketatar sistemi, komuta aracından gelen atış görevlerinin fırlatma aracındaki atış kontrol bilgisayarıyla atış esasları kısa sürede hesaplanıyor. Hesaplanan atış esasları neticesinde roketler otomatik olarak hedefe yönlendiriliyor.