İzmir’de okul servis ücretlerine velilerden tepki
Ankara’da yüzde 11 olan zammın İzmir’de yüzde 18 olması tepkiye neden oldu
İzmir'de 2017-2018 eğitim-öğretim yılı okul servisleri fiyatlarının yüzde 18 artış göstermesine veliler tepki gösterirken, İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, ücret artışının akaryakıt ve zorunlu trafik sigortasındaki artışlardan kaynaklandığını belirterek, "Bu zam değil fiyat ayarlaması" dedi.
Ankara ve İzmir'de 2017-2018 eğitim-öğretim yılı okul servislerinin zamlı ücretleri belli oldu. 2017-2018 eğitim öğretim yılında okul servis ücretleri, geçen eğitim dönemine göre Ankara'da ortalama yüzde 12, İzmir'de ise yüzde 18 arttı. İstanbul’da ise zam oranı henüz belli olmazken, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında öğrenci taşımacılığı fiyat tarifesi artış oranının en az yüzde 12 talebin olduğu öğrenildi. Servis ücretlerinin İzmir’de Ankara’ya oranla daha fazla olması velilerin tepkinine neden olurken, İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı “Akaryakıta yüzde 22, araçlara yüzde 25, sigortaya yüzde 400-500 zam gelip de, yüzde 18’e zam diyemezsiniz, buna ancak fiyat ayarlaması dersiniz” dedi.
“Yüzde 18’e zam diyemezsiniz, bu fiyat ayarlaması”
Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Bostancı, “Yüzde 18 fiyat ayarlaması oldu. Buna ben zam demiyorum. Bu da temel kullanım malzemelerimiz akaryakıt ve araçların yenilenmesi. Geçen seneye göre bakarsak, araçların yaklaşık yüzde 25 civarında kurdaki oynamadan dolayı fiyatların zamlandığını söyleyebiliriz. Temel kullanım malzememiz olan akaryakıtta da daha önce 2015-2016 eğitim-öğretim yılında almış olduğumuz fiyat tarifesindeki o günkü mazot fiyatı 3 lira 47 kuruştu, şuanda 4 lira 58 kuruş. Burada da da yüzde 22’lik zam geldiğini görebilir. Biz niye fiyat ayarlaması diyoruz? Biz yüzde 18 zam yaptık, fiyat ayarlaması yaptık. Burada diğer temel kullandığımız malzeme de sigorta ücretleri. Daha önce bu sigorta ücretleri 700 ile bin lira arasında değişiyordu. Şu anda bunarlın maliyeti 5 bin liraya dayandı. Yani yüzde 400 yüzde 500 gibi zam geldi. Diğer kullandığımız malzemelere akaryakıta yüzde 22, araçlara yüzde 25, sigortaya yüzde 400-500 zam gelip de, yüzde 18’e zam diyemezsiniz, buna ancak fiyat ayarlaması dersiniz” dedi.
“Özel okul servis fiyatları bizden daha yüksek”
Bir algı politikası uygulandığını savunan Başkan Bostancı, “Öğrenci velilerini her zaman uyardığımız olay özel okullardaki ücretleri ile bizim fiyatlarımız kıyaslandığında bizim fiyatımız yüzde 25-30 daha az değilse her şeyi söyleyebilirler. Ama her nedense bir algı politikası uygulanıyor. Bu fiyat ayarlaması zam gibi kabul ediliyor. Ancak bizim açıkladığımız rakamlarla şu anda özel okullardaki servis ücretlerine baktığınız zaman bizim fiyatların yüzde 30 yüzde 40 hatta yüzde 50’ye varan oranda daha fazla olduğunu görebilirler” diye konuştu.
"Pazarlık usulüyle konuşarak bu fiyatları indirebilirler"
Öğrenci velilerine de uyarılarda bulunan Hasan Basri Bostancı, sözlerine şöyle devam etti:
“Her araçta bulundurulması zorunlu olan fiyat tarifesi üzerinde bir fiyat ödemesinler. Zaten bizim açıklamış olduğumuz rakamlar maksimum tavan fiyatlar, pazarlık usulüyle konuşarak bu fiyatları indirebilirler. Böyle bir imkanları var. Ayrıca servis hizmeti kimden alıyorlarsa ücreti de ona ödesinler. Artık biz yeter diyoruz. Kazasıyla, belasıyla ve alınteri ile bu işi yapan gerçek servisçi esnafı üzerinde belli rant grupları geçinmeye çalışıyor. Bunların engellenmesi lazım bu konuda da yetkililere sesleniyoruz. Lütfen duyarlı olsunlar. 4925 Sayılı Taşıma Kanununa göre yolcu taşımacılığında komisyonculuk yapılamaz. Okul servis araç hizmet yönetmeliğinde fiyat tarifesi açıklanan bir taşımacılıkta kapalı kapılar ardında da ihale yapılamaz.”
Velilerden fiyat aşağıya çekilmeli talebi
Eğitime her anlamda destek sağlanması gerektiğini belirten vatandaşlar ise “İnsanlar hayat şartlarının ağırlığı altında eziliyor. Eğitim ki en önemli konu Türkiye için ki özellikle İzmir’in hassas olduğu konu. O yüzden bununla ilgili gerekli ne yapılması gerekiyorsa, hükmet veya sivil toplum örgütlerinin de buna destek verip bu fiyatları aşağıya çekmeleri gerekiyor.Yaşam şartları çok kötü. Maaşlarımız çok düşük, asgari ücret çok aşağıda. Eğitim çok zor, çocuklarımızı okutmak bu nedenle fiyatlar aşağıya çekilebilir” ifadelerini kullandı.